I DALJE PRETI ZABRANA BORAVKA U VRTIĆU: Epidemija malih boginja se širi u Crnoj Gori, a vakcinisanje dece sporo ide

I. D. S.

11. 09. 2024. u 07:50

IAKO je pred početak školske godine najavljivana mogićnost, da bi zbog epidemije malih boginja i izuzetno slabog obuhvata vakcinisane dece, moglo doći do ograničavanja boravka u kolektivima, to se nije dogodilo.

И ДАЉЕ ПРЕТИ ЗАБРАНА БОРАВКА У ВРТИЋУ: Епидемија малих богиња се шири у Црној Гори, а вакцинисање деце споро иде

Foto: Shutterstock

Sva deca, bez obzira na vakcine, mogu da borave u vrtićima i školama. Ipak, iz Ministarstva zdravlja najavljuju da takve mere nisu isključene, te da će se sprovesti u slučaju da zaraza nastavi da se širi.

Epidemija malih boginja prethodnih meseci proglašena je u Budvi i Podgorici, a pre nekoliko dana i u Rožajama. Ukupan broj registrovanih slučajeva morbila u Crnoj Gori, tokom poslednjih pet meseci porastao je na 23. Sa druge strane,  zvanični podaci pokazuju da je samo 32 odsto dece uzrasta od dve godine primilo vakcinu protiv tog obolenja – MMR.  U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje najavljuju posebne mere, koje uključuju zabranu pohađanja predškolske i školske nastave za nevakcinisanu decu.

-Moraju se iscrpiti prvo sve pozitivne mere, pre nego se pristupi izmenama zakona ili eventualnim zabranama boravka dece u kolektivima. Ministarstvo će se fokusirati na pozitivne mere, koje će uključivati određene benefite za roditelje i decu koja su u potpunosti vakcinisana prema kalendaru vakcinacije - kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun i dodao da je svestan da  kampanje prethodnih godina nisu dovele do očekivanog porasta obuhvata vakcinacijom među određenim grupama dečje populacije.

Šimun dodaje i da, pored zakonskih mera, ministarstvo planira nastaviti s intenziviranjem obrazovnih i informativnih kampanja, kao i uvođenjem dodatnih beneficija za vakcinisanu decu, kako bi podstakli roditelje da zaštite decu i zajednicu. Trenutno, kako je naveo, analiziraju rezultate prethodnih kampanja, procenat vakcinisanih, ali i razloge zbog kojih pojedine mere nisu dale očekivane rezultate.

-Ministarstvo zdravlja formiralo Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Koordinaciono telo za prevenciju, odstranjivanje i iskorenjivanje zaraznih bolesti i obnovilo rad Nacionalne komisije za rutinske imunizacije. Sva ta tela prate aktuelnu epidemijsku situaciju i podižu gotovost zdravstvenog sistema uz donošenje blagovremenih mera - kazao je ministar.

 RASTE RIZIK OD ŠIRENjA ZARAZE

NA pad obuhvata vakcinisane dece već duže vreme upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje, te uporno apeluju na roditelje da zaštite decu, ali i da ih ne šalju u kolektive ukoliko nisu pelcovani. Iz te zdravstvene ustanove upozoravaju da zbog činjenica da je osoba zarazna i pre pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti, te dodaju da rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste sa početkom nove školske godine.

Epidemijsko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa, te da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila – upozoravaju iz IJZCG.

Istakao je i da se već beleži pomak, te da je tokom avgusta zabeleženo 1.680 ordiniranih prvih doza MMR vakcine, što je drugi najbolji mesečni odziv u poslednjih dvadesetak godina.

Da je svega 32 odsto  mališana rođenih  2022. godine pelcovano MMR vakcinom, a koja bi po kalendaru vakcinacije trebalo da se primi sa navršenih godinu, potvrdio je i predsednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju, Nebojša Kavarić. Kada je reč o nešto starijoj deci, obuhvat je bolji, ali i dalje ispod potrebnog za kolektivni imunitet. Naime, naglasio je da deca rođena 2018. godine imaju obuhvat 83 odsto, dok je generacija 2019. imunizovana 76,7 odsto.

-Sve mlađe generacije dece imaju manji obuhvat vakcinacijom protiv morbila. Među decom koja su 2020. godište obuhvat je 69,7 odsto. Što su godišta mlađa, a time i osetljivija na male boginje, obuhvat MMR vakcinom je nepovoljniji, tako da među decom rođenom 2021. godine je 55,4 odsto, među onom rođenom 2022. obuhvat je 32,1 odsto, a među decom rođenom u prvih sedam meseci prošle godine obuhvat iznosi 13,8 odsto - istakao je Kavarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CEO kompanije Meridianbet predstavljao region na Citi 2024 Global TMT u NJujorku