RODITELJI U ŠOKU: U Kliničkom centru Crne Gore tek rođena beba za tri dana potrošila oko 600 evra

Tanjug

11. 09. 2024. u 17:32

TEK rođena beba u Kliničkom centru Crne Gore (KC CG) za tri dana potrošila je oko 600 evra - pojela je više od tri kilograma hrane za bebe Aptamil, potrošila četiri staklene flašice, 26 pakovanja rukavica sa po 200 komada, 50 metara gumiranog platna…

РОДИТЕЉИ У ШОКУ: У Клиничком центру Црне Горе тек рођена беба за три дана потрошила око 600 евра

I.D.S.

To, pišu podgoričke Vijesti, proizlazi iz fakture, odnosno računa koji je ta ustanova dostavila porodici Stanković po izlasku majke i deteta iz Klinike za ginekologiju krajem jula.

Porodica je početkom avgusta uložila prigovor na taj račun, te pokrenula postupak pred Zaštitnikom prava pacijenata, ali odgovor do danas nisu dobili.

Iz KC CG, kojim rukovodi Aleksandar Radović, Vijestima su pre skoro mesec danas kazali da je postupak po prigovoru u toku i da će, u skladu s procedurom, Zaštitnik prava pacijenata nakon utvrđivanja svih činjenica dostaviti pisani odgovor porodici.

Troškovi porođaja i boravka za majku i bebu Stanković u julu ove godine iznosili su oko 3.000 evra, s obzirom na to da majka deteta, Peruanka, još nema crnogorsko državljanstvo, dok je otac privremeno ostao bez zdravstvenog osiguranja zbog spora sa bivšim poslodavcem.

Međutim, kada je pri izlasku iz bolnice porodici uručen račun, bili su šokirani jer je beba prema fakturi potrošila nešto više od 600 evra.

Prema dokumentaciji u koju su Vijesti imale uvid, ukupni troškovi za KC CG iznosili su 2.791,41 evra. Navodi se da su potrošena četiri pakovanja od po 800 grama hrane za bebe Aptamil, četiri staklene flašice Čiko od 150 mililitara, 50 metara gumiranog platna, 12 komada pakovanja nesterilnih rukavica sa po 200 komada...

- Smatram da smo preplatili boravak bebe za tri dana koji je bio 606,83 evra… Zatečen sam i iznenađen ovakvim nesavesnim, neprofesionalnim i nedomaćinskim odnosom vaše institucije prema građanima naše države - naveo je, između ostalog, deda bebe u dopisu Zaštitniku prava pacijenata KC CG.

Porodica je početkom avgusta uložila i prigovor na osnov i visinu računa, istakavši da sadrži pregršt materijalno-pravnih nedostataka i nelogičnosti.

Porodica je, između ostalog, navela i da je prema računu tek rođena beba za dan, dva uspela da potroši četiri staklene flašice.

- Prostim zaključivanjem veoma je sporno zašto je KC CG obračunao ovako nešto, da li zbog nekih standarda obračuna, s obzirom na to da nema logike da beba može da utroši toliki broj flašica za dan, dva, kada svi dobro znamo da jedna flašica može da traje više meseci, da ne kažemo i godina - naveli su.

Naveli su i da je beba od tri do četiri kilograma, prema obračunu, konzumirala za dva-tri dana čak 3,2 kilograma hrane, što odgovara ukupnoj težini novorođenčeta.

Porodica sumnja da je reč o nekoj vrsti “sistemskog i perfidnog obračuna”, kako bi se došlo do cene iznosa za ovu vrstu usluge od gotovo 3.000 evra.

U prigovoru od 3. avgusta, na koji još nisu dobili odgovor, porodica zaključuje da verovatno i među stavkama u obračunu koje su strogo medicinske prirode postoji prekoračenje, ali se ne razumeju u to o kojim medicinskim sredstvima i pomagalima je reč.

Poručuju da će i to biti predmet veštačenja u posebnom postupku koji će pokrenuti.

BONUS VIDEO:

POPLAVE U MILANU: Pogledajte kako izgledaju ulice posle obilnih padavina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?