TROŠKOVI NIŽI ZA 20 ODSTO: ŠTA sve građanima Crne Gore donosi nova odluka vlade o spajanju poreske i uprave carina

Z. Z.

20. 04. 2021. u 10:55

DOSKORO Poreska i Uprava carina sada su jedno - Uprava prihoda.

ТРОШКОВИ НИЖИ ЗА 20 ОДСТО: ШТА све грађанима Црне Горе доноси нова одлука владе о спајању пореске и управе царина

Foto: N. Fifić

To je odluka Vlade, zasnovana na reorganizaciji javne uprave. Dobrobiti su, poručili su iz izvršne vlasti, što će se efikasnije sprovoditi poreska i carinska politika, što će biti smanjeni troškovi čak i do 20 odsto, ojačaće se kontrolna uloga, uspostaviti bolja organizacija igara na sreću. Osim toga, kako je saopšteno iz Vlade, lakše će se otkrivati carinski i poreski prekršaji.

Spajanjem ove dve uprave, napravljena je trasa, smatra Aleksandar Damjanović, v. d. direktora Uprave prihoda, za racionalizaciju službi koje se bave naplatom poreskih i carinskih prihoda.

- Postoji i deo rešenja koji će sada biti objedinjen kada je u pitanju IT sektor, a tiče se nadzora. Do sada jedan deo se odnosio na carinu, drugi na poreze i doprinose. Sve u svemu, ovaj model može da da dobar rezultat i kod akcizne i poreske politike - ocenio je Damjanović.

ZAPOŠLjAVANjE

U novoj upravi, naglasio je Damjanović, neće biti novih zapošljavanja. Kaže da je, inače, već veliki broj uposlenih u dosadašnjoj Poreskoj i Upravi carina. Moguće je, kako je zaključio, samo angažovanje novih ljudi na rukovodećim pozicijama.

On ističe da je fokus na uspostavljanju profesionalne uprave i povećanju budžetskih prihoda, te eliminisanju potencijalne korupcije.

- Prioritet u radu te uprave biće radikalno i, da kažem, brutalno eliminisanje korupcije iz opsega rada. Takođe, biće izvršena potpuna depolitizacija tamo gde je bilo političkih pritisaka u ranijem periodu. Neće biti selektivnosti, postupaće se jednako prema svim obveznicima bilo da se radi o poreskom ili carinskom sistemu - kategoričan je Damjanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!