PEDIJATRI UPOZORAVAJU: Biće tri puta više stomačnih virusa kod dece, na ove simptome obratite pažnju!

I. Kovačić

24. 01. 2022. u 19:00

MUČNINA, povraćanje, temperatura i dijareja su simptomi stomačne viroze koji će, prema procenama pedijatara, među đacima da se utrostruče sa početkom drugog polugodišta.

ПЕДИЈАТРИ УПОЗОРАВАЈУ:  Биће три пута више стомачних вируса код деце, на ове симптоме обратите пажњу!

Foto Shutterstock

Trenutno, od 50 pregledanih mališana, dvoje do troje ima ove tegobe. Pedijatrima je problem da procene da li je reč o uobičajenom stomačnom virusu ili su to znaci infekcije omikron sojem, jer se simptomi preklapaju. Iz tog razloga sve pacijente sa povišenom telesnom temperaturom testiraju.

U ambulantama za odrasle broj onih koji se javljaju zbog problema sa stomakom je manji nego kod školskog lekara, ali je procena lekara takođe da će i njihov broj da se poveća sa povratkom dece u učeničke klupe.

Doktor Aneta Jovanović, pedijatar Doma zdravlja Palilula, kaže da se kod svakog pacijenta pažljivo uzima anamneza, jer to nameće pandemija:

- Važno nam je da znamo jer neko od ukućana bolestan, da li je pozitivan, gde se dete kretalo i koje kontakte je imalo. Kada isključimo kovid, onda možemo da savetujemo lečenje samo stomačnih tegoba.

UPOTREBA PROBIOTIKA

U CILjU što bržeg oporavka od stomačnog virusa, lekari savetuju da se sve vreme trajanja tegoba uzima probiotik. Sa ovom terapijom bi trebalo nastavi i desetak dana nakon opravka da bi se crevna flora potpuno stabilizovala.

Simptomi stomačnog virusa kod dece

Mučnina, povraćanje i tečne stolice su dominantni simptomi stomačnog virusa. Ponekada, uz njih može da se javi povišena telesna temperatura, ali, kako naglašava dr Jovanović, sve tegobe prolaze za tri do četiri dana. Izuzetak su deca do godinu dana kod kojih tečne stolice usled viroze mogu da traju i do 10 dana.

Naša sagovornica kaže da je terapija iskuljivo simptomatska. Dakle temperaturu bi trebalo snižavati ako pređe graničnu vrednost od 38,5, piti što više tečnosti i uzimati češće, ali manje i lagane obroke.

Pedijatar-imunolog dr Nevenka Raketić kaže da bi roditelji trebalo da pomognu deci da ne oboljevaju masovno kada se vrate u školske klupe:

- Vrlo je značajno da deca sada u vreme pandemije uzimaju vitamin D, C, cink, kao i probiotike. To je ključno za jačanje imuniteta. Uz to, poželjno je da ujutru i uveče ispiraju nos fiziološkim rastvorima, a postoje i sprejovi za grlo koji, takođe, štite sluzokožu od virusa, čime umanjuju mogućnost da prodre dublje u organizam- kaže dr Raketić.

Foto: Depositphotos

Probleme sa stomakom izazivaji i virusi i bakterije

Specijalista opšte medicine, dr Branko Joković iz Doma zdravlja Zvezdara navodi da probleme sa stomakom ne uzrokuju samo virusi, već i bakterije:

- Ako je dijareja virusnog porekla, prvo dominira mučnina, zatim lako povećana temperatura, malaksalost i na kraju više od pet-šest tečnih stolica. Ove tegobe teško podnose stare i iznemogle osobe zbog brzog gubitka elektrolita i dehidracije, kao i pada pritiska. Bolest uglavnom prolazi za dva do tri dana.

U slučaju kada je uzročnik proliva bakterija, klinička slika je teža, kaže dr Joković:

- Ova vrsta infekcije je praćena jezom, drhtavicom, povećanom temperaturom, a u zavisnosti od vrste bakterije može da se javi i krv u stolici, bolni nagon za pražnjenje sa osećajem nedovoljnog pražnjenja creva ili zelenožutim stolicama.

Da bi se problem sa tečnim stolicama i povraćanjem pravilno lečio važno je da se pije dosta tečnosti, upućuju naši sagovornici. Oni preporučuju rastvore za oralnu rehidraciju, mineralnu vodu, gorke čajeve i supe iz kesice. Nikako ne bi trebalo da se pije velika količina tečnosti odjednom, već više puta u manjim gutljajima. Drugo pravilo je ishrana namirnicama koje sadrže manje vlakana, kao što su pirinač, pečeni ili bareni krompir, pečena jabuka, banana, hleb, a od mesa piletinu bez kožice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri