PAZITE ŠTA JEDETE POSLE OPERACIJE SRCA: Otkrivamo jelovnik koji omogućava brži oporavak (FOTO)
ISHRANA posle operacije na srcu može da bude presudna za oporavak. Dobro odabrane namirnice ubrzavaju oporavak, omogućavaju da rane uspešno zarastu, ali i da se povrate snaga i energija. Idealno bi bilo da vam lekar koji je specijalista za ishranu propiše jelovnik, ali činjenica je i da postoje neka opšta pravila koja bi trebalo slediti.

Foto Shutterstock
Prvo i osnovno je da se nakon operacije na srcu savetuje ishrana sa niskim sadržajem soli. U suprotnom previše soli dovodi do nakupljanja tečnosti, a posledica je veće opterećenje srca. Ako birajte industrijske namirnice, uzmite one u kojima je sadržaj natrijuma (soli) osam odsto ili manji. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuvanja i izbegavajte dodavanje soli za stolom. So zamenite svežim ili sušenim biljem, neslanim začinima, limunovim sokom i aromatizovanim sirćetom.
Drugo pravilo je što više svežeg ili smrznutog povrća, a od masnoća koristite isključivo maslinovo ulje. Bitno je da unosite i dovoljno vlakana putem integralnih žitarica i neslanih oraha i semenki.
Treće pravilo je da ne jedete previše mesa, već ako postoji povećana potreba za proteinima da to nadoknadite iz biljnih proteina. Američko udruženje za srce upozorava da previše mesa u ishrani povećava loš holesterol.
Četvrto i vrlo važno pravilo je da ne jedete hranu koja pojačava dejstvo lekova protiv zgrušavanja krvi. S tim u vezi, izbegavajte konzumaciju velike količine hrane ili pića koja je bogata vitaminom K. To su pre svega, kelj, spanać, prokelj, blitva, brokoli, špargla i zeleni čaj, sok od brusnice i bilo koji alkohol.

Foto: Depositphotos
Čajeve i kafu pijte umereno.
Ponedeljak
Doručak: kajgana od dva jaja začinjena biljnim začinima, pržena na maslinovom ulju, 30 g integralnog hleba
Užina: dve mandarine
Ručak: riba na žaru i 200 g barene šargarepe i krompira začinjeno maslinovim uljem i belim lukom,
Večera: salata od sitno iseckanog belog pilećeg mesa sa prazilukom i dijetalnim majonezom
Utorak
Doručak: sendvič od 60 g integralnog hleba sa pečenicom, humusom i svežom paprikom
Užina: pomorandža
Ručak: pileći gulaš i 150 g kupus salate
Večera: pastrmka na žaru sa salatom od cvekle

Foto: Depositphotos
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, 60 g hleba i 100 g mladog sira
Užina: grejp
Ručak: integralna testenina sa sosom od šampinjona, začinjeno maslinovim uljem i belim lukom
Večera: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja i crvenog luka sa tunjevinom, 30 g integralnog hleba

FOTO: Printskrin
Četvrtak
Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kiselim mlekom, tri do četiri suve šljive i pet do šest badema
Užina: 30 g crne čokolade
Ručak: riblja čorba, krompir salata
Večera: makarone sa mladim sirom i jajima

Foto: Depositphotos
Petak
Doručak: palenta sa mladim sirom i prepečenom kašičicom susama
Užina: banana
Ručak: punjene tikvice i salata od barene cvekle začinjena maslinovim uljem i belim lukom
Večera: projara sa ajvarom i šolja kefira
BONUS VIDEO - ONA JE KISELA I VEOMA ZDRAVA: Turšija tokom zime obezbeđuje veliki broj neophodnih materija

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

NE MOŽE DA SAKRIJE TUGU: Darko Lazić potpuno slomljen, javno se oglasio (FOTO)
PEVAČ se prisetio svog pokojnog oca...
28. 04. 2025. u 19:35
Komentari (0)