KAMO SREĆE DA SAM RANIJE OTIŠAO NA PREGLED: Profesor Srđan Pešić o iskustvu sa karcinonom debelog creva

Du.K.

06. 07. 2022. u 18:50

U SRBIJI je rak debelog creva drugi vodeći uzrok smrtnosti među malignitetima. Svake godine oboli više od 4.000 odraslih pacijenata, nešto više u muškoj populaciji, pretežno u šestoj i sedmoj deceniji, ali sve je više, i kod nas i u svetu, obolelih pre pedesete godine.

КАМО СРЕЋЕ ДА САМ РАНИЈЕ ОТИШАО НА ПРЕГЛЕД: Професор Срђан Пешић  о искуству са карциноном дебелог црева

Foto Privatna arhiva

Precizan razlog povećanja broja obolelih u mlađoj životnoj dobi nije utvrđen, ali se smatra da je povezan sa nezdravim navikama, nedovoljno fizičke aktivnosti, pretežno neaktivnim načinom života, gojaznošću, lošom ishranom i pušenjem.

Organizovani skrining, koji se zvanično sprovodi i u našoj zemlji, odnosi se na osobe starije od 50 godina, a mlađi na pregled odu tek kada se pojave simptomi koji bi mogli da ukažu na bolest. Profesoru Srđanu Pešiću, sa Medicinskog fakulteta u Nišu, povod da uradi kolonoskopiju pre šest godina bio je članak na jednom medicinskom portalu u kome je pisao da zbog epidemijskih razmera ovog karcinoma, o kolonoskopiji kod muškaraca treba razmišljati već posle 40. godine.

- Imao sam blage simptome koji su trajali neko duže vreme. Pročitavši taj članak rešio sam da odmah odem na pregled. Kamo lepe sreće da sam ga uradio nekoliko godina ranije.

POVLAČENjE NIKAKO

POZITIVAN pristup u lečenju ove bolesti je prema mišljenju niškog profesora najvažniji:

- Redovna kontrola, zdrav život, psihološki pristup, relaksacije, meditacija, joga, šta god kome odgovara. Čini mi se da je pristup bolesti na visokom mestu po važnosti za preživljavanje. Posao, socijalni život, nikako povlačenje. Na svaki način živeti što normalnije, samo napred, smejte se, radujte svakom danu, nije život završen ovom dijagnozom!

Rak je naročito proširen u sredinama gde se jede puno mesa, naročito mesa pečenog na ćumuru. Alkohol i cigarete takođe utiču. Postoji i genetska predispozicija, pa ako imate nekog u porodici uradite odmah pregled, ne čekajte da prođu godine. Nekada nema pravila.

Profesor Pešić, inače farmakolog, kaže da su, kada je dobio dijagnozu, svi njegovi prijatelji uradili kolonoskopiju:

- Treba obratiti pažnju na krv u stolici. Svako, pa i sasvim blago krvarenje treba detaljno ispitati. Od ostalih simptoma, to su lažni pozivi na stolicu, vodenasta ili gelasta stolica, bolovi...

Broj obolelih se povećava u celom svetu, upravo zato onkolozi očekuju da će pravovremeni skrininzi pomoći da se situacija malo preokrene. Ova bolest sve je češća i kod žena u Srbiji.

- Kolonoskopija je bezbolna, to je pregled koji se radi u nekoj vrsti sedacije, blago uspavanom stanju i traje desetak minuta - prenosi svoje iskustvo prof. Pešić.

Foto Shutterstock

- Oporavak od anestezije je jako brz, za pola sata možete kući. Ako se pak ispostavi da je dijagnoza rak debelog creva, dva su puta. Prvi je otići do hirurga koji se bavi kolorektalnom hirurgijom, jer je pravilno urađeni hirurški zahvat prvi i najbolji vid terapije. Odlazak kod gastroenterologa takođe nije pogrešan, ali će vas on verovatno poslati hirurgu. U svakom slučaju ne treba čekati, već krenuti odmah sa svim vidovima terapije koje predlaže onkološki konzilijum.

Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje od 4.000 do 5.000 novih slučajeva ovog kancera, od kojih je čak i do 2.000 u metastatskoj fazi bolesti, kojima je potrebno sistemsko lečenje.

Za lečenje pacijenata u ovom stadijumu bolesti, važno je obezbediti kontinuitet u lečenju, jer se tako postižu najbolji rezultati i omogućava duže preživljavanje.

Osim lečenja, na tok bolesti utiče i način života. Profesor Pešić otkriva da se ni on, iako se sa ovom bolešću bori šest godina, ne pridržava slepo svih pravila:

- Teško je biti istrajan. Teorijski sve znam, ali uglavnom ne primenjujem. Svakako treba jesti vlaknastu hranu, povrće, orašasto voće, bez mnogo alkohola, bez cigareta, to je osnovni savet. I uz sve to tu su rafinirani šećeri koje treba izbegavati.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)