LEK IZ PRIRODE: Maline snižavaju pritisak, regulišu rad creva, prostate i štitne, umanjuju rizik od malignih bolesti

V. N.

03. 07. 2022. u 14:50

MALINE kojih sada ima u izobilju preporučuju se za regulisanje krvnog pritiska, rada štitaste žlezde i prostate, snižavanje nivoa holesterola, stimulisanje rada creva, protiv raznih srčanih oboljenja, crevnih i želudačnih infekcija.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Малине снижавају притисак, регулишу рад црева, простате и штитне, умањују ризик од малигних болести

Foto Shutterstock

Pri tome, ovo voće je i ukusno i dijetalno, a preporučuje se u ishrani, kako bolesnih, tako i potpuno zdravih.

Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina kojom malina obiluje, a pogotovo kao sastojak bobica, smanjuje razvoj nekih oblika raka. Ova kiselina uglavnom se unosi u organizam u obliku elagitanina, u vidu rastvorljivih jedinjenja koja se lako resorbuju.

Ima je i u lišću i u plodovima maline. Smatra se da samo 125 g maline dnevno može značajno da doprinese zdravlju i smanji rizik od malignih oboljenja. Zamrzavanjem i termičkom obradom elaginska kiselina se ne uništava, pa je ima i u džemu, sirupu, kompotu.

Zbog obilja elaginske kiseline, jagodasto voće ispitivano je u mnogim medicinskim centrima u svetu. Eksperimenti na životinjama potvrdili su da sprečava nastanak karcinoma usne šupljine, pluća, jednjaka i jetre. Uništavanjem slobodnih radikala štiti ćelije od mutacija, odnosno sprečava oštećenje DNK i onemogućava umnožavanje već nastalih malignih ćelija.

Foto Shutterstock

Malina je izuzetno bogata i drugim snažnim antioksidansima, koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih bakterija i gljivica. Među njima su antocijani koji daju malini crvenu boju i resveratol koji usporava starenje.

Još jedan snažan antioksidans nalazi se u malinama. Količina od 100 grama ovog voća, sadrži skoro polovinu dnevnih potreba vitamina C, pokazuju istraživanja.

U 100 grama malina ima samo 52 kalorije, što je svrstava u niskokalorično voće, a već pomenuti ketoni ne dozvoljavaju taloženje masti u organizmu.

Preporučuje se i dijeta sa malinama, sedam dana za jedan obrok jedite samo maline.

Videćete da vaša kosa postaje vitalnija i sjajnija, a koža svežija i zategnutija.

Foto Shutterstock

Sirće

SIRĆE od maline prirodni je preparat za efikasno skidanje povišene telesne temperature. Pola kilograma malina prelijte sa pola litra belog vinskog sirćeta i zgnječite ih da ispuste sok. Uz povremeno protresanje ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu dve nedelje. Stavite gazu na levak i procedite. U dobijenu tečnost dodajte 50 g šećera i kuvajte na laganoj vatri desetak minuta. Rashlađeno sirće ulijte u sterilne boce.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!