SAVET ZA REUMATIČARE: Više povrća da uminu bolovi (JELOVNIK)

Tatjana Marković

11. 08. 2022. u 14:50

STARENjEM degenerativne promene na zglobovima postaju sve veće, a samim tim i reumatski bolovi postaju sve jači. Osim standardne medicinske terapije, u lečenju reume bitnu ulogu ima i ishrana.

САВЕТ ЗА РЕУМАТИЧАРЕ: Више поврћа  да умину болови (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Reumatičarima se savetuje ishrana sa obiljem povrća, mnogo vode, nezaslađenih biljnih čajeva i prirodnih voćnih sokova. Primera radi, sok od paradajza bogat je mineralima potrebnim kostima i hrskavici, a mogu da pomognu i sok od šargarepe, naročito sok isceđen iz svežeg krompira.

Preporuka je da se uzimaju i namirnice koje sadrže sumpor, jer je on potreban za regeneraciju i oporavak kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Namirnice bogate sumporom su beli i crni luk, špargla, riba, živinsko meso, jaja, senf ... Pomaže i hrana bogata amino-kiselinom histidinom, uključujući pirinač i ovas.

Najvažnija žitarica za reumatičare je heljda. Ona sadrži rutin i askorutin, supstance koje deluju lekovito na mnoga oboljenja, od infektivnih bolesti, preko ateroskleroze do artritisa. Oboleli od reume trebalo bi da izbegavju beli šećer, belo brašno, previše soli, konzervisanu hranu, alkohol i gazirana pića.

Foto Shutterstock

Za umanjenje bola usled reume važno je i održavanje idealne telesne težine, radi što manjeg opterećenje zglobova nogu i ruku. Svaki suvišni kilogram telesne težine za koleno predstavlja opterećenje od 10 kg.

Evo primera antireumatskog jelovnika:

Ponedeljak:

Doručak: pita od heljde sa sokom od paradajza, svežeg ili kuvanog
Užina: maline
Ručak:  ćuretina dinstana u luku i salata od šargarepe i kupusa
Večera: sveža paprika punjena mladim sirom i piletina na žaru, kriška hleba

Foto Shutterstock

 
 

Utorak:

Doručak: dva kuvana jaja, hleb i sok od šargarepe
Užina: kupine
Ručak:   sočivo sa mesom po izboru i kupus salata sa krastavcem
Večera: porcija integralnog pirinča sa pečurkama i šopska salata

Foto Shutterstock

 

Sreda:


Doručak:  pita od heljde sa sokom od krompira
Užina: veća nektarina

Foto Shutterstock

Ručak: riba na žaru sa porcijom pirinča
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća

Četvrtak:

Doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom i malinama, zaslađeno medom
Užina:  lubenica
Ručak:  špargla sa piletinom, hleb
Večera: dva barena jaja i sok od šargarepe, parče mladog sira

Foto Shutterstock

Petak:

Doručak: integralni hleb sa senfom i šunkom po izboru, sok od paradajza
Užina: dinja

Foto: Free Images Pixabay

Ručak:  musaka od tikvica sa junećim mesom

Večera: pita od heljde sa salatom po izboru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub