ŠTA IZAZIVA UPALU NERAVA? Upozorenje lekara - ne zanemarujte ove simptome

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 03. 2023. u 12:20

BOL, utrnulost i oslabljen osećaj dodira su najčešći simptomi upaljenog nerva.

ШТА ИЗАЗИВА УПАЛУ НЕРАВА? Упозорење лекара - не занемарујте ове симптоме

Foto Shutterstock

Neurolozi ovo stanje nazivaju neuritis, a lečenje često nije efikasno jer uzroci koji dovode do ove upale mogu da budu brojni. Doktor Boban Stepić, neurolog kaže da nerv može da se upali zbog mehaničkog pritiska, ali i zbog dugotrajno narušenog zdravlja organizma:

- Najčešći mehanički pritisak je išijalgija, bol koji nastaje kada dođe do pritiskanja išijadičnog nerva. Takođe, do upale nerva može da dođe kada tumor presira neki od nerava. Kada je o bolestima reč, dugogodišnji dijabetičari često pate od upale nerava, a do ovog zdravstvenog problema dovode i neke autoimune bolesti.

Neuritis mogu da uzrokuju i virusi i bakterije.

- Postoje i slučajevi udruživanja više uzroka, što otežava simptome bolesti, dijagnostikovanje, pa samim tim i lečenje - kaže dr Stepić. - Do upale nerava može da dovede i dugotrajna upotreba alkohola, kao i lekova iz grupe statina i antihipertenziva.

Nervni sistem je osetljiv i na brojne toksine iz okruženja.

Foto Arhiva

Dr Boban Stepić

- To mogu da budu razni metali i hemikalije - kaže naš sagovornik. - Simptomi su uglavnom bol, utrnulost, slabost mišića, izostanak osećaja dodira, oslabljeni refleksi... Upala vestibularnog nerva koji se nalazi u slušnom hodniku može da uzrokuje i pojavu vrtoglavica, mučnine, nestabilnost pri hodu, pa i "poigravanje" očnih jabučica. Lečenje je najefikasnije ako je usmereno ka uzročniku upale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)