ALCAHAJMER I KOD MLADIH: Istraživanje američkioh naučnika dovelo do novih otkrića

B.B.

06. 03. 2023. u 22:48

STUDIJA na životinjama otkrila je da, ako laboratorijske pacovi budu na fruktozi dovoljno dugo, oni dobijaju tau i amiloidne beta proteine u mozgu, iste one koji se vide kod Alchajmerove bolesti.

АЛЦАХАЈМЕР И КОД МЛАДИХ: Истраживање америчкиох научника довело до нових открића

Foto Shutterstock

Zbog toga je grupa naučnika zatražila je da se i fruktoza označi kao pokretač ovog obolenja, jer se pokazalo da učinci fruktoze i njeni nusprodukta, uzrokuju nakupljanje proteina povezanih s Alchajimerovom bolešću. Iako je često smatramo bolešću starijih, nedavno je ova dijagnoza potrđena kod 19-godišnjaka u Kini, koji je najmlađa osoba s ovom demencijom na svetu.

Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, ali je naše telo može proizvesti i samo, mehanizmima koje stimulira konzumacija hrane s visokim udelom soli. To je pomagalo našim precima u potrazi za hranom. Šećer, naime, inhibira određene delove metabolizma mozga, a to "isključivanje" određenih moždanih aktivnosti pomaže da se bolje koncentrišemo na preživljavanje.

U najnovijoj studiji istraživači tvrde da je ovaj "prekidač za preživljavanje" sada trajno uključen i tera nas da jedemo više masne, slatke i slane hrane nego što nam je potrebno kako bismo stvorili više fruktoze. A to bi pak moglo dovesti do upale u mozgu i na kraju do stanja koja uzrokuju Alzheimerovu bolest. Iako je često smatramo bolešću starijih, nedavno je ova dijagnoza potrđena kod 19-godišnjaka u Kini, koji je najmlađa osoba s ovom demencijom na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)