GOJAZNOST PRETI SVETU: Više od četiri milijarde ljudi biće debelo

B.B.

07. 03. 2023. u 12:56

AKO se hitno nešto ne preduzme, više od četiri milijarde ljudi, odnosno polovine svetske populacije će se do 2035. godine boriti sa problemom prekomerne telesne težine, upozorava se u izveštaju Svetske federacije za borbu protiv gojaznosti.

ГОЈАЗНОСТ ПРЕТИ СВЕТУ: Више од четири милијарде људи биће дебело

Foto Shutterstock

Prema procenama "na udaru" zbog viška kilograma će posebno biti deca i i stanovništvo zemalja sa srednjim i niskim prihodima.Izveštaj ukazuje na to da bi se prehranjenost među mališanima mogla više nego udvostručiti u odnosu na stopu iz 2020. godine.

- Preciznije, do 208 miliona dečaka i 175 miliona devojčica u opasnosti je da se do 2035. godine suoči s ovim problemom - navodi se.

Organizacija predviđa i da će do 2035. svet na bolesti povezane s gojaznošću trošiti više od četiri biliona dolara godišnje ili tri posto globalnog BDP-a. U skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, ITM iznad 25 znači da osoba pati od prekomerne telesne težine, a iznad 30 da je prehranjean. ove kategorije je 2020. godine spadalo oko 2,6 milijarda ljudi, odnosno 38 posto svetske populacije.

U izveštaju se navodi da su, gotovo sve zemlje u kojima se u predstojećim godinama predviđa najveći porast gojaznosti  stanovništva, azijske i afričke države s niskim i srednjim prihodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)