SA STARENJEM KARCINOM ŽELUCA SVE JE ČEŠĆI: Savete lekara - hirurgija na prvom mestu, proverite da nemate ove simptome

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 10. 2023. u 06:45

TEGOBE sa varenjem i pražnjenjem se po pravilu pogoršavaju sa starenjem. Najveća nevolja u tom slučaju nije gastritis ili čir, već što stariji ljudi neretko razviju i karcinom želuca.

СА СТАРЕЊЕМ КАРЦИНОМ ЖЕЛУЦА СВЕ ЈЕ ЧЕШЋИ: Савете лекара - хирургија на првом месту, проверите да немате ове симптоме

Foto Shutterstock

Ova maligna patologija može da se razvije u bilo kom delu ovog organa. Njegov najčešći tip je adenokarcinom, odnosno rak sluznice želuca, koji je prisutan čak u 95 odsto slučajeva. Kada se otkrije u ranoj fazi lečenje može da bude prilično uspešno.

U intervjuu za "Novosti" dr Milan Veselinović, hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je u slučaju sumnje na tumor želuca neizostavan pregled skenerom, jer on pomaže da se sagleda koliko je bolest rasprostranjena i u skladu sa nalazom definiše se terapijska strategija:

- Ipak, bez obzira na brojne lekove i invazivne procedure koje su nam danas dostupne, hirurgija u lečenju karcinoma želuca i dalje zauzima prvo mesto.

* Koji su najčešći uzroci za razvoj oboljenja želuca?

- Oboljenja želuca su najčešće uzrokovana faktorima iz spoljašnje sredine i načinom života. Manji procenat ovih oboljenja ima podlogu u genetskim predispozicijama. Uzroci su često složeni i variraju zavisno od bolesti. Infekcija helikobakterijom je svakako najčešći i najznačajniji uzročnik gastritisa, paptičnog čira i raka želuca. Takođe, dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), kao što su ibuprofen i aspirin, može iritirati sluznicu i uzrokovati gastritis i peptični čir.

FOTO: Privatna arhiva

dr Milan Veselinović

* Da li i način ishrane ima uticaj?

- Loša ishrana, odnosno nedostatak voća i povrća, povišen unos masne, začinjene, ljute i kisele hrane i alkohola može povećati rizik od oboljenja želuca. Sa druge strane, ishrana bogata vlaknima i zdravim namirnicama može pomoći u očuvanju zdravlja želuca. Pušenje je takođe u tesnoj vezi sa povećanim rizikom od razvoja gastritisa i peptičkih čireva. Takođe, može otežati proces zarastanja čira. Hronični stres može imati negativan uticaj na funkciju želuca i doprineti razvoju gastrointestinalnih problema.

* Koji simptomi ukazuju na narušeno zdravlje ključnog organa za varenje?

- Simptomi oboljenja želuca mogu da budu veoma karakteristični, od gorušice, podrigivanja, bolova u gornjim partijama trbuha, mučnine, povraćanja, nadimanja, nelagodnosti u trbuhu, rane sitosti i gubitka apetita. Alarmantni znaci su povraćanje krvi, crna stolica, gubitak u telesnoj masi, otežano gutanje, anemija. Asimptomatski karakter je vrlo redak. Uglavnom, pacijenti osećaju neke tegobe koje imaju blag karakter, tako da im i ne pridaju veći značaj dok se stanje ne pogorša. Stoga je veoma važno da se tegobe na vreme primete, da se shvate ozbiljno i da se ne zanemaruju. Ovi pacijenti trebalo bi da se blagovremeno obrate svom izabranom lekaru koji će ih uputiti na dalju dijagnostiku.

* Šta je od dijagnostike na raspolaganju u otkrivanju oboljenja želuca?

- Prvi i osnovni korak je dobro uzeta anamneza, odnosno razgovor sa pacijentom. Nakon toga i temeljnog pregleda možemo da fokusiramo dalje ispitivanje u zavisnosti od tegoba koje pacijent opisuje. U eri moderne medicine, na raspolaganju nam je široka paleta neinvazivnih i invazivnih dijagnostičkih postupaka. Nalaz krvne slike i biohemijske analize, pregled stolice na okultno (skriveno) krvarenje mogu da nam budu od pomoći. Rendgen, kontrastna radiografija, ultrazvuk, endoskopski ultrazvuk imaju svoje mesto u dijagnostici oboljenja želuca.

Gastritis

* Koja je najčešća patologija želuca?

- Najčešća oboljenja želuca su gastritis, peptična ulkusna bolest (čir), gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i tek onda rak želuca. Uz adenokarcinom, najčešći tip karcinoma ovog organa, ostale vrste karcinoma želuca čine limfomi (koji se razvijaju iz limfnog tkiva zida želuca), i GIST (gastrointestinalnistromalni tumori). Postoje, ali u neuporedivo manjem procentu, i hormon-produkujući tumori želuca.

* Ima li metode koja je zlatni standard?

- Zlatni standard predstavlja gornja fleksibilna endoskopija, odnosno gastroskopija. Na ovaj način "spuštamo" fleksibilnu kameru visoke rezolucije u jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Osim što nam omogućava da detaljno pregledamo ove organe, postavimo dijagnozu, uradimo biopsiju, isto tako nam pruža fantastične terapijske opcije, recimo zaustavljanje krvarenja kod krvarećeg čira.

* Kada može da pomogne neoperativno lečenje?

- U poslednjih nekoliko decenija svedoci smo rapidnog napretka medicine. Stekli smo mnogo novih saznanja. Sve to je uticalo da se veći deo oboljenja želuca tretira neoperativno. Imamo lekove koji mogu da zaleče gastritis, čir. Znamo koji antibiotici su adekvatni za tretman helikobakterije. Samim tim, u poslednjih nekoliko decenija, osetan je pad broja pacijenata koji dolaze u hitnu hiruršku službu sa simptomima krvarećeg čira ili "puknutog" čira. Jedan deo pacijenata sa refluksom sada može da se tretira lekovima uz redovne endoskopske kontrole. Moram da spomenem endoskopske procedure koje svakako imaju značajno mesto u rešavanju pojedinih komplikacija ovih oboljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)