KAD LOMI PREHLADA, JEDITE BARENO POVRĆE: U borbi protiv virusa i bakterija ova hrana je odličan saveznik (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

20. 01. 2024. u 17:00

KADA lomi prehlada, javi se bol u mišićima i grlu i povišena telesna temperatura najbitnije je da se unosi dovoljno tečnosti u vidu čajeva i tople pileće supe. Međutim, ne bi trebalo da se zanemare ni ostale hranljive materije, jer ako se unose u potrebnoj meri mogu da ubrzaju oporavak.

КАД ЛОМИ ПРЕХЛАДА, ЈЕДИТЕ БАРЕНО ПОВРЋЕ: У борби против вируса и бактерија ова храна је одличан савезник (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Dakle, kada ste prehlađeni pravilan odabir namirnica u velikoj meri može da vas podigne na noge, a pri tome da deluju umirujuće na bol i grebanje u grlu.

Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor dok ležite u krevetu, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela i izmoren organizam.

Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer obiluje hranljivim materijama, a može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove u grlu.

Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći iscrpljenom organizmu. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.

Ovo je primer petodnevnog jelovnika:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine

Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe, kriška hleba

Užina: banana

Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom

Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška hleba

Večera: 150g mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: kajgana i dve kašike ajvara, kriška hleba

Užina: kuvana šargarepa

Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru

Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem, kriška hleba

Foto: Free Images Pixabay

Petak

Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom

Užina: pečena jabuka

Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom, kriška hleba

Večera: pileća supa i parče gibanice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IMAJU DOBRE IGRAČE, ALI OČEKUJEM PODRŠKU NAVIJAČA: Milojević pred meč sa Čukaričkim