MASNU JETRU LEČI JAKA DISCIPLINA: Profesor dr Petar Svorcan o najčešćim vrstama patoloških promena

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

15. 02. 2024. u 07:30

NEMA preciznih podataka koliko građana Srbije pati od bolesti jetre, ali stručnjaci ukazuju da je reč o čestoj patologiji u našem narodu, a najveći broj pacijenata ima dijagnozu masne jetre, hepatitisa, ciroze, karcinoma...

МАСНУ ЈЕТРУ ЛЕЧИ ЈАКА ДИСЦИПЛИНА: Професор др Петар Сворцан о најчешћим врстама патолошких промена

Foto: Shutterstock

 Ono što je specifično je da neke promene na jetri mogu da budu potpuno individualne, a na lekaru je da ih pravovremeno otkrije i odgovarajuće leči.

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Petar Svorcan, specijalista interne medicine, supspecijalista gastroenterohepatolog i direktor Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da se u otkrivanju bolesti jetre, inače po veličini drugog najvećeg organa kod ljudi, koriste brojne dijagnostičke metode:

- Osnovno je uzimanje detaljne medicinske istorije pacijenta i fizikalni pregled na kome lekar traži znakove bolesti, kao što su uvećana jetra ili abnormalnosti u trbušnom prostoru koje se mogu otkriti opipavanjem (palpacijom), prisustvo slobodne tečnosti u trbuhu koja se, takođe, može otkriti palpacijom i blagim udaranjem (perkusija), ili žuta prebojenost kože, naglašene vene trbuha, patološki krvni sudovi na grudnom košu koji se mogu videti golim okom.

* Kada se otkriju promene na jetri - da li se leče ili samo prate, koje od njih mogu da poremete njenu funkciju?

- Kada se otkriju promene na jetri, dalji pristup zavisiće od prirode promene i njene ozbiljnosti. Neke promene na jetri, poput masne jetre, mogu se rešiti promenom načina života, gubitkom težine, izbegavanjem alkohola i kontrolom pridruženih medicinskih stanja poput dijabetesa. Međutim, druge ozbiljnije promene na jetri mogu zahtevati poseban tretman i praćenje.

Foto: Zoran Jovanovic

* Kako se leči hepatitis i ciroza jetre?

- Ako je uzrok promena na jetri virusni hepatitis B ili C, lečenje može uključivati antiviralnu terapiju koja može kontrolisati ili izlečiti infekciju i smanjiti oštećenje jetre. Ciroza je neizlečivo stanje, ali pravilan tretman može usporiti progresiju bolesti i smanjiti komplikacije. To uključuje promenu načina ishrane, izbegavanje alkohola, upotrebu lekova koji pomažu u održavanju funkcije jetre, kontrolu komplikacija poput ascitesa ili encefalopatije jetre, i u nekim slučajevima može biti potrebna transplantacija jetre.

* A ciste i karcinom?

- Većina cista na jetri je bezopasna i ne zahteva tretman, osim u slučajevima kada su velike ili uzrokuju simptome poput bola ili nelagode. Zahtevaju samo ultrazvučno praćenje. Hepatocelularni karcinom jetre je maligni tumor koji se razvija iz hepatocita, ćelija koje čine većinu jetrenog tkiva. Ovaj karcinom je najčešći oblik raka jetre i često se povezuje sa cirozom jetre ili njenim dugotrajnim oštećenjem. Lečenje ovog hepatocelularnog karcinoma zavisi od stadijuma bolesti, ali može uključivati hirurške intervencije, radioterapiju, hemioterapiju, ciljanu terapiju ili transplantaciju jetre, u zavisnosti od individualnih faktora i dostupnih opcija.

Organ se sam obnovi

* KADA tumor zahvati jetru i kada se on hirurški odstrani, može li jetra da se oporavi?

- Da, jetra poseduje značajnu regenerativnu moć. Kada je deo jetre uklonjen hirurškim zahvatom, preostali deo jetre ima sposobnost da se regeneriše i popuni prazninu. Ova sposobnost regeneracije jetre omogućava da se njena normalna funkcija obnovi nakon hirurškog uklanjanja tumora. Međutim, važno je napomenuti da sposobnost regeneracije jetre može varirati od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora kao što su uzrast, stanje jetre pre operacije, opšte zdravlje pacijenta, prisustvo drugih oboljenja jetre i faktori životnog stila.

* Kakve još promene mogu da se jave na jetri?

- Osim cista na jetri se mogu pojaviti i druge fokalne promene kao što su hemangiomi, metastaze, adenomi, foklana nodularna hiperplazija. Ovo su samo neke od najčešćih promena koje se mogu javiti na jetri. Važno je naglasiti da je svaka osoba jedinstvena i da se dijagnoza i vrsta promene na jetri mogu razlikovati od slučaja do slučaja. Samo lekar može postaviti tačnu dijagnozu nakon sprovođenja odgovarajućih testova i procene medicinske istorije.

* Koji su to testovi?

- To su nalazi krvi, primena ultrazvuka, skenera ili magnetne rezonance. Ipak, biopsija jetre je i dalje zlatni standard u dijagnostici. To je postupak u kojem se mali uzorak tkiva jetre uzima za detaljniju analizu. Ovo može pomoći u određivanju tačne dijagnoze, proceni stepena oštećenja jetre i planiranju adekvatnog lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije