PROVERITE SAMI: Svaki tip kože zahteva drugačiji tretman

Bojana Jovanović

15. 07. 2024. u 07:15

Da li znate koji tip kože imate? Ako niste sigurni, proverite to sami, pomoću jednostavnog testiranja proizvodnje sebuma na čistom licu.

ПРОВЕРИТЕ САМИ: Сваки тип коже захтева другачији третман

Foto Shutterstock

Pratite sledeće korake: Operite lice i osušite ga. Sačekajte 30 minuta. Nežno pritisnite papirnu maramicu na lice, na različitim delovima, kao što su čelo, nos, obrazi i brada. Držite maramicu okrenutu prema svetlu da biste videli koliko je providna. Ako se ne providi ali na sebi ima ljuspice – koža vam je suva. Ukoliko je natopljena, lice vam je masno. Ima li različite nivoe apsorpcije na nekim delovima, vaša kože je mešovita, a ako maramica nije ni previše masna ni sa ljuspicama, imate normalnu kožu. Sada kada znate kom tipu pripada, pročitajte kako bi trebalo da je negujete.

MASNA: Nemojte da preterujete sa maskama za lice koje smanjuju masnoću i drugim proizvodima za “sušenje” kože. Radite piling jednom ili dva puta nedeljno. Izbegavajte hidratantnu kremu. Umesto nje, probajte lakši gel. Koristite prajmer ili podlogu za šminku sa matirajućim svojstvima. Serumi sa niacinamidom mogu da vam pomognu da smanjite masnoću.

Foto Shutterstock

SUVA: Da bi bila hidrirana vlažite je različitim proizvodima namenjenim za to. Izbegavajte umivanje toplom vodom. Smanjite unos kofeina i soli u organizam, jer je mogu dodatno učiniti suvljom. Uvek imajte balzam za usne sa sobom, jer će se, verovatno, sušiti tokom dana. Hidrirajte lice jednom nedeljno maskom. Svake večeri nakon nanošenja hidratantne kreme stavite ulje za lice.

MEŠOVITA: Ako je vaša koža i masna i suva na različitim mestima ili u različito doba dana, onda je mešovita. Obratite pažnju na to da li imate, na primer, masnu T-zonu i suve obraze? Onda bi trebalo da koristite različite proizvode za svaku oblast. Odlučite se za nežne preparate, nimalo agresivne po kožu, koji je neće prezasititi. Dajte prednost hidratantnim kremama koje ne sadrže alkohol. Kada radite piling, činite to veoma nežno.

NORMALNA: Ukoliko vam koža nije preterano masna niti suva, noću koristite losion ili kremu, a ne hidratantni gel. Nemojte pošto-poto isprobavati nove proizvode za negu kože, jer vaš tip uglavnom zahteva manje održavanja. Dodavanjem nepotrebnih koraka u negovanju možete izazvati iritaciju umesto boljitka. Zaštitite je doslednom rutinom koja, između ostalog, uključuje i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili većim.

Foto Shutterstock

Oprez ako imate svetliju put

Ne utiču samo navedeni osnovni tipovi kože na to kako ćemo je negovati. Evo nekoliko saveta za one sa svetlijom kožom.

Osobe sa ovakvom kožom najčešće su izuzetno osetljive na sunce. Trebalo bi da koriste kreme sa zaštitnim faktorom 30 i većim čak i kada je oblačno vreme i kada su u gradu, ne pored mora ili na planini. Takođe, trebalo bi da obrate pažnju na rozaceu, odnosno na znakove koji ukazuju da je možda imaju, jer je ova kožna bolest uobičajena kod ljudi svetlije puti. Znaci rozacee uključuju crvenilo lica, najčešće u srednjem delu, suvoću i iritaciju očiju, uz oticanje kapaka, male, natečene crvene kvrge, odnosno neravnine na licu koje liče na akne…

Koža sklona aknama može biti teška za lečenje, ali i održavanje. Tako je salicilna kiselina dobra za bubuljice i mitesere, dok je benzoil peroksid bolji za dublje akne. Takođe, trebalo bi da održavate kožu vlažnom. Iako ćete možda želeti da je osušite, ne bi li bila manje masna, nemojte, jer će zbog toga koža proizvoditi više masnoće da bi kompenzovala manjak. Koristite bilo koji vid tretmana za akne nakon nanošenja tonika i pre stavljanja hidratantne kreme. Nanesite i retinol serum, u početku jednom nedeljno, pa potom češće. Ukoliko ga stavljate uveče, umanjiće problem sa aknama i usporiti starenje lica. I ono što je možda najvažnije, a sigurno najteže da usvojite: pokušajte da ne dirate lice, akne, bubuljice, mitesere, jer može dovesti do trajnih ožiljaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!