Kako živeti sa dijabetesom?

Novosti online

12. 06. 2024. u 15:45

DIJABETES je hronična bolest koja zahteva stalnu pažnju i upravljanje kako bi se održalo optimalno zdravlje.

Како живети са дијабетесом?

Foto: pexels.com

Život sa dijabetesom može biti izazovan, ali uz pravilno upravljanje i podršku, moguće je živeti punim i ispunjenim životom. Ključni aspekti upravljanja dijabetesom uključuju kontrolu nivoa šećera u krvi, pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, kao i pažnju na emocionalno i mentalno zdravlje. Razumevanje potencijalnih komplikacija i preduzimanje preventivnih mera može značajno poboljšati kvalitet života osoba sa dijabetesom.

 

Foto; pexels.com

 

Dijabetička retinopatija: Kako prepoznati i koje su mere prevencije?

Dijabetička retinopatija je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja se javlja kada visoki nivoi šećera u krvi oštete krvne sudove u mrežnjači oka. Ovo stanje može dovesti do problema sa vidom, uključujući zamućenje vida, pojavu tamnih mrlja ili čak gubitak vida. Dijabetička retinopatija je glavni uzrok slepila kod odraslih osoba, ali se može sprečiti redovnim pregledima oka i kontrolom nivoa šećera u krvi.

Prepoznavanje ranih simptoma ove bolesti je ključno za sprečavanje ozbiljnih oštećenja vida. Redovni pregledi kod oftalmologa omogućavaju ranu detekciju i intervenciju, što može značajno smanjiti rizik od slepila. Osim toga, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi kroz pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i odgovarajuću terapiju može pomoći u sprečavanju razvoja ove komplikacije. Edukacija i svest o dijabetičkoj retinopatiji su ključni koraci ka očuvanju vida i kvaliteta života kod osoba sa dijabetesom.

Foto: Shutterstock

Uticaj dijabetesa na začeće i opciju vantelesne oplodnje

Dijabetes može značajno uticati na plodnost, što može predstavljati izazov za parove koji žele da zasnuju porodicu. Kod žena, dijabetes može uzrokovati nepravilnosti u menstrualnom ciklusu i hormonsku neravnotežu, što može otežati začeće. Kod muškaraca, visok nivo šećera u krvi može uticati na kvalitet spermatozoida i erektilnu funkciju, smanjujući šanse za prirodno začeće.

Vantelesna oplodnja može biti efikasno rešenje za parove koji se suočavaju sa problemima plodnosti uzrokovanim dijabetesom. Vantelesna oplodnja uključuje uzimanje jajnih ćelija i spermatozoida, njihovo spajanje u laboratorijskim uslovima i potom vraćanje oplođenih jajnih ćelija u matericu. Parovi koji se odluče za ovaj postupak oplodnje, treba da imaju dobru kontrolu nivoa šećera u krvi tokom celog procesa, kako bi povećali šanse za uspeh i smanjili rizik od komplikacija.

 

Foto Shutterstock

Zdrava ishrana i fizička aktivnost za upravljanje dijabetesom

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su temelji upravljanja dijabetesom. Ishrana bogata vlaknima, niskim glikemijskim indeksom i zdravim mastima može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Preporučuje se konzumacija svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masnoća, dok treba izbegavati rafinisane šećere i prerađene namirnice.

Redovna fizička aktivnost, kao što su šetnje, vožnja bicikla, plivanje ili vežbe snage, igra ključnu ulogu u kontroli dijabetesa. Fizička aktivnost pomaže telu da bolje koristi insulin i može smanjiti nivo šećera u krvi. Takođe, vežbanje poboljšava opšte zdravlje, povećava energiju i doprinosi boljem raspoloženju, što sve zajedno doprinosi efikasnijem upravljanju dijabetesom.

Foto Shutterstock

Emocionalna podrška i mentalno zdravlje kod osoba sa dijabetesom

Život sa dijabetesom može biti emotivno izazovan i stresan, što može uticati na mentalno zdravlje. Osobe sa dijabetesom često se suočavaju sa osećajem preopterećenosti zbog stalne potrebe za kontrolom nivoa šećera u krvi, strahom od komplikacija i društvenim stigmama. Emocionalna podrška porodice, prijatelja i zdravstvenih profesionalaca može igrati ključnu ulogu u prevazilaženju ovih izazova.

Održavanje mentalnog zdravlja je jednako važno kao i fizičko zdravlje za osobe sa dijabetesom. Pristupi kao što su terapija, grupe podrške i tehnike za upravljanje stresom mogu pomoći u suočavanju sa emotivnim izazovima dijabetesa. Važno je otvoreno razgovarati o osećanjima i tražiti pomoć kada je potrebna, jer snažna emocionalna podrška i pozitivan mentalni stav mogu značajno poboljšati kvalitet života osoba sa dijabetesom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu