BOLE VAS KUKOVI? Ako imate neke od ovih simptoma, obavezno tražite pomoć reumatologa, ili ortopeda

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 07. 2024. u 06:45

PROPADANjE odnosno "trošenje" hrskavice zgloba kuka je jedno od najčešćih ortopedskih oboljenja koje prati starenje.

БОЛЕ ВАС КУКОВИ? Ако имате неке од ових симптома, обавезно тражите помоћ реуматолога, или ортопеда

Foto Shutterstock

 Mnogi pacijenti usled koksartroze, kako se medicinski naziva ovo stanje, dugo čekaju na veštačku ugradnju kuka, živeći uz otežano kretanje i čestu pojavu bola. Osnovni problem kod ove vrste oboljenja je što propadanje zgloba kuka može da traje godinama bez simptoma, a kada se ispolje reč je o uglavnom o potrebi za ugradnjom endoproteze.

Ipak, postoje simptomi koji mogu da ukažu da je počeo proces koji vodi do koksartroze. Za ovo oboljenje je na prvom mestu ključna starosna dob. Oko šest odsto svih žena i muškaraca starijih od 40 godina, oboleće od ove bolesti. Brojke pokazuju i da približno 16 procenata svih žena i muškaraca od 85. godine dobije dijagnozu koksartroze.

Na osnovu ova tri simptoma možete da zaključite da li ste kandidat za pregled ortopeda ili reumatologa:

Umor i slabost

Postoje razlozi zašto koksartroza važi za bolest čiji početak zapravo nije moguće odrediti. Naime, u najvećem broju slučajeva ova bolest je asimptomatska. Ipak, prvi znaci mogu da budu pojava umora, popuštanje snage u nogama, kao i veoma diskretni bolovi koji se javljaju pri dužem opterećenju i hodu. Međutim, oni su tipični za veliki broj drugih stanja, pa se često zanemare kao mogući simptomi propadanja zglobne hrskavice.

Bol i grč

U tipične simptome koksartroze ubraja se pojava bola u preponi prilikom hoda. Bol je obično praćena ograničenom pokretljivošću u zglobu kuka. Često se javlja i grč okolnih mišića, što može da bude praćeno pojavokm bola i u stanju mirovanja. Obično, zbog bola dolazi do ograničene pokretljivosti i hod često posatje nepravilan. Može da se javi i skolioza, bol u donjem delu leđa, i kolenima zbog narušene statike i nepravilnog hoda.

Teško savijanje

Kod nekih pacijenata jasni simptomi koksartroze se javljaju kada je ona već znatno uznapredovala. Ovo je slučaj kod starijih osoba, ili je posledica velikih, kontinuiranih oštećenja. Uobičajeni simptomi su ograničeno kretanje, pre svega u položaju savijanja, hramanje pri dužem kretanju, opipljivo ili praćeno zvukom pucketanje u samom zglobu kuka. U zavisnosti od stepena istrošenosti hrskavice, razlikuje više faza koksartroze. Određuje ih lekar na osnovu rendgena, skenera ili magnetne rezonance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)