OVE BILJKE SPREČAVAJU ZNOJENJE: Kako da napravite čajnu mešavinu za samo 20 minuta

I. K.

15. 07. 2024. u 13:25

ULOGA znojenja je važna i nezamenjiva s obzirom na to da telo na taj način održava unutrašnju telesnu temperaturu, a kroz znoj se izlučuje većine otrova iz organizma. Ipak, neki se tokom vrelih letnjih dana prekomerno znoje, što može da bude veoma neprijatno. Umesto da posegnete za skupom kozmetikom, spas možete da potražite u lekovitom bilju.

ОВЕ БИЉКЕ СПРЕЧАВАЈУ ЗНОЈЕЊЕ: Како да направите чајну мешавину за само 20 минута

Foto Shutterstock

Fitoterapeuti u ovu svrhu preporučuju ljuske mladog oraha. Sadrže etarsko ulje koje miriše na katran, tanin, galne i elagne kiseline i juglandine, jedinjenja ljutog i gorkog ukusa, pa pripremljene kao čaj mogu da spreče obilno znojenje. Osim protiv prekomernog znojenja, ljuske mladog oraha koriste se za pripremanje kupki i obloga protiv inficiranih rana i ekcema i raznih kožnih bolesti.

Ništa manje efikasna nije ni žalfija. Blagi čaj od žalfije podstiče znojenje, a jači (koncentrovaniji) zaustavlja i, čak, sprečava.

Kamilica koja je narodni "lek za sve", koristi se i za ublažavanje pojačanog znojenja. Nosilac lekovitosti ove dobro poznate biljke je njeno etarsko ulje, dok smole, gorke materije i tanini dopunjavaju njegovo dejstvo.

Čajna mešavina

Sa dva decilitra proključale vode prelijte dve kašike mešavine od 20 g usitnjenih ljuski oraha, po 40 g žalfije i miloduha i poklopite. Posle sat vremena procedite, zasladite medom, promešajte i popijte pre spavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti