MUZIKA UMIRUJE BOL: Otkriće na pacijentima tek operisanim zbog bolesti srca

I. K.

25. 07. 2024. u 06:30

IZ Holandije stiže vest o otkriću da slušanje muzike za vreme kardioloških operacija može da ima uticaj na proces oporavka pacijenata i smanjenje bola.

МУЗИКА УМИРУЈЕ БОЛ: Откриће на пацијентима тек оперисаним због болести срца

Foto Shutterstock

Istraživanje je objavljeno u internet časopisu Open Heart, a holandski tim stručnjaka je analizirao podatke iz 16 studija u kojima je proučavan uticaj muzike na postoperativnu negu i oporavak. Studije su obuhvatile skoro 1.000 pacijenata, a oko 90 odsto procedura je uključivalo bajpas koronarne arterije ili zamenu srčanih zalistaka.

Istraživači su naveli da je muzika koja je puštana bila uglavnom opuštajuća, bez jakih i brzih ritmova ili udaraljki. Izbor je bio raznolik: ponekad su to bile plejliste samih pacijenata, nasumično odabrana i spremljena muzika, ili je birao njihov lekar. Umesto muzike, uporedne grupe u istraživanju su dobile kombinaciju drugih opcija kao što su: planirani odmor, vežbe disanja ili slušalice na ušima ali bez muzike. Upotrebljen je sistem merenja pragova anksioznosti i bola pacijenata, a analiza je pokazala mogućnost da je slušanje muzike značajno smanjilo anksioznost i bol pacijenata nakon teške hirurške intervencije na srcu. Takođe, nekoliko dana slušanja muzike posle operacije, uticalo je na smanjenje anksioznog osećaja.

Primećeno je i da su se benefiti po pacijente pokazali brzo, a da je efekat, ipak, bio izraženiji kada je puštana muzika koji su birali upravo oni.

Zanimljivo je da su istraživači naglasili da, iako je muzička terapija pomogla u ublažavanju navednog osećaja nelagodnosti, ona nije imala uticaja na uobičajenu upotrebu lekova protiv bolova, dužinu boravka u bolnici, vreme provedeno na mehaničkoj ventilaciji, krvni pritisak, broj otkucaja srca ili disanje.

Nemerljiva prednost muzike u odnosu na lekove je svakako to da, za razliku od njih, nema rizika ni poznatih neželjenih efekata. Zbog toga je i logična preporuka da bi zdravstveni radnici trebalo da razmotre mogućnost puštanja odabrane muzike pacijentima u toku kardiohirurških operacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!