EFIKASNA POMOĆ U PREVENTIVI? Najnovije istraživanje pokazalo još jednu dobru stranu statina - lekova za snižavanje holesterola

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 08. 2024. u 21:31

STATINI, najčešće korišćeni lekovi za snižavanje nivoa holesterola, mogli bi da blokiraju "put" koji vodi od hronične upale do razvoja karcinoma, navodi nova studija.

ЕФИКАСНА ПОМОЋ У ПРЕВЕНТИВИ? Најновије истраживање показало још једну добру страну статина - лекова за снижавање холестерола

Foto Shutterstock

Istraživači iz Mass General Cancer Center u saradnji sa stručnjacima sa Harvarda navode da su eksperimenti pokazali da toksini iz životne sredine, alergeni i hemijska jedinjenja imaju kaskadni efekat koji stimuliše upale kože i pankreasa.

U uslovima hronične upale moguće je da dođe do razvoja malignih ćelija. Na osnovu toga zaključuje se da statini mogu da budu dobra zaštita od određenih oblika karcinoma, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

U eksperimentima na miševima pitavastatin je sprečio inflamaciju izazvanu upalom kože i pankreasa. Pitavastatin je lek iz klase statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze, snižava nivoe lipida i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

- Hronična upala najveći je faktor rizika za pojavu karcinoma - smatra dr Shawn Demehri iz Massachusetts General Hospital i profesor dermatologije sa Harvard Medical School.

Stručnjaci su analizirali i zdravstvene podatke više od 200 miliona ljudi širom Severne Amerike i Evrope i zaključili da je kod osoba na terapiji pitavastatinom bio značajno manji rizik od razvoja raka pankresa ili hroničnog pankreatitisa.

Podsetimo, statini su lekovi koji snižavaju vrednosti triglicerida, i ukupnog a naročito LDL ili lošeg holesterola. Propisuju se kao terapija koja može da zaustavi aterosklerozu i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)