DA BUDETE U TOP-FORMI: Doterajte liniju uz ove sportove (FOTO)

Bojana Jovanović

09. 08. 2024. u 06:30

Dan započnite plivanjem, idite u šetnju popodne, a za kraj ostavite partiju odbojke na pesku. Odluka je pala, sve do samog kraja leto će biti u znaku sporta!

ДА БУДЕТЕ У ТОП-ФОРМИ: Дотерајте линију уз ове спортове (ФОТО)

Foto Shutterstock

Dan započnite plivanjem, idite u šetnju popodne, a za kraj ostavite partiju odbojke na pesku. Odluka je pala, sve do samog kraja leto će biti u znaku sporta! Umesto da vaš najbliži dodir sa sportom bude ostrašćeno gledanje prenosa Olimpijskih igara, ubacite se i sami u igru. Ukoliko ne znate koju, približićemo vam nekoliko sportskih aktivnosti koje su prosto stvorene za letnje dane.

Foto: Shutterstock

Nordijsko hodanje

Prvobitno izvođeno na snegu sa parom skija, nordijsko hodanje je već dugo veoma popularna aktivnost, pogotovo kod starijih osoba, jer stimuliše rad srca i mišića bez preteranog opterećenja zglobova. Nivo težine hodanja može da varira kako bi svaki „izlet“ bio stimulativan i efikasan po kontrolu težine i mišićni tonus. Potreban vam je samo par patika ili cipela pogodnih za hodanje ili trčanje i dva štapa koja će vas podržavati na tlu, dok se odgurkujete njima u ritmu koraka.

Na taj način dodatno jačate mišiće ramena, ruku i trupa. Iako izgleda lako, ova fizička aktivnost je veoma intenzivna, njome se troši mnogo energije, a uključuje aktivnost 80-90 odsto mišića, u poređenju sa 50 odsto koji se angažuju pri „običnom“ hodanju. Idealan je sport za jačanje tonusa mišića i efikasno sagorevanje masti, a velika prednost je što nordijski možete hodati bilo gde: na pesku, planini, u šumi, na trim stazi, čak i u gradu.

Foto Shutterstock

Biciklizam

Krenite biciklom da istražujete prelepe znamenitosti svog kraja i obližnje skrivene dragulje. Biciklistički sport dugo je smatran jednim od najboljih za popravljanje držanja tela i nivelisanje količine telesne masnoće. Pridružite se prijateljima u vožnji ili uživajte dok sami okrećete pedale po komšiluku ili nekoj nešto daljoj destinaciji. Birajte rane jutarnje ili večernje sate za ovu aktivnost, da biste izbegli izlaganje jakom suncu. Ako imate malo dete povedite i njega, što da ne. Smestite ga u prikolicu zakačenu na vašeg dvotočkaša (u slengu znanu i kao „rikša“) ili neka vozi pored vas tricikl, sve u zavisnosti od njegovog uzrasta.

Foto: Shutterstock

Odbojka na pesku

Šta može biti bolje od nje? Ovo je vrlo zabavan letnji sport koji zahteva dobru koncentraciju i timski rad, bilo da se prijavite za rekreativnu igru, bilo za takmičarski tim. Ne treba vam mnogo umeća da biste prvi put zaigrali, lako je razumeti pravila. Tako ćete, nakon sata igre, otprilike, već savladati kako da podignete, odgurnete i bacite loptu. Osim što je zanimljiva, odbojka na pesku je intenzivan sport posle kog ćete se osećati umorno, ali zadovoljno. Nije vezana samo za plažu, jer sad ima mnogo terena i van morske sredine prilagođenih ovom sportu.

 

Vikipedija

 

Surfovanje

Osim što je veoma aktivno i izaziva ozbiljnu zavisnost (tako bar tvrde jahači talasa), surfovanje je bilo inspiracija za nastanak niza novih sportova na vodi koje svako može da isproba. Zabavite se vežbajući dok veslate na dasci, „jašete“ talase i rashlađujete se u vodi. Potrebno vam je strpljenje da biste savladali ovaj sport, ali iako morate da sve vreme balansirate, isplati se nekoliko puta pasti u vodu dok ne počnete da surfujete kao profesionalac.

Novosti

Hodanje

Savršen je način kretanja bilo gde i bilo kada! Hodanje je pogodno baš za sve osobe i možete ga praktikovati u svim godišnjim dobima. Pritom, ne morate ići daleko od kuće. Imate li park u blizini? Prošetajte tamo svake večeri. Ponesite dobru knjigu, nakon šetnje sedite na klupicu ili travu i čituckajte, potom obrnite još jedan krug. Čitava porodica može biti uključena u vaše šetačke aktivnosti i svi ćete biti srećni, a uz to i u pokretu. Preporuka je da dobro jedete pre polaska u šetnju. Takođe, da biste izbegli povrede i bolove u leđima, nosite odgovarajuću obuću. U sandalama ste možda opušteniji ali udobne patike za šetnju ili trčanje su praktičnije za hodanje.

Ako vam je naš izbor letnjih sportova premali, imajte u vidu i streličarstvo, koje vam pomaže da se fokusirate na ciljeve, svima dostupnu jogu, trčanje, fudbal, kao i fitnes trening u vašoj, ili teretani na otvorenom.

Foto: SC Vrnjačka Banja

Plivanje

Naravno, nismo zaboravili plivanje, koje nam je sigurno svima i prva asocijacija na letnje sportove. Rashladite i aktivirajte telo u bazenu, moru, jezeru, reci, gde već volite i možete. Skočite u vodu, vežbajte ako želite ili se samo zabavljajte i opuštajte plivajući. I, da, podsetite se na otprilike svakih sat vremena da bi trebalo često da mažete vodootpornu kremu za sunčanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)