GLAVA BOLI I ZBOG PARFEMA: Evo šta još može da utiče na glavobolju

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

24. 08. 2024. u 07:30

GLAVOBOLjE su jedan od najučestalijih zdravstvenih problema i dominantno pogađaju radno aktivno stanovništvo. One se dele na simptomatske, čiji je uzrok neko drugo oboljenje, i primarne, uzrokovane biohemijskim disbalansom materija u mozgu, naslednim faktorom ili se tačan uzrok ne može utvrditi. One su i neuporedivo češće od sekundarnih, odnosno simptomatskih.

ГЛАВА БОЛИ И ЗБОГ ПАРФЕМА: Ево шта још може да утиче на главобољу

Foto Shutterstock

Primarne glavobolje su brojnije i pogađaju najveći broj ljudi. Zato vam ovom prilikom ukazujemo na najčešće uzroke primarnih glavobolja, kako bi mogli da sprečite pojavu bolu pravovremenim uzimanjem leka ili izbegavanjem određenih navika.

Vreme

Vremenske promene su jedan od bitnijih faktora koji učestvuju u nastanku migrena. Izrazito sunčani, topli dani, ali i povišena vlažnost vazduha, predstavljaju najčešće krivce. Kiša, vetar i promene atmosferskog pritiska mogu takođe da dovedu do nastanka glavobolje. S obzirom da ne možemo da prilagođavamo vreme našim potrebama, prilagodimo se mi njemu. Uvek možemo da nosimo sunčane naočare u veoma sunčanim danima, da pijemo dovoljno vode i da izbegnemo sunčeve zrake najvećeg intenziteta.

Mirisi

Snažni mirisi, čak i oni prijatni, mogu da izazovu migrene kod jednog broja ljudi. Iako je nejasno zašto se ovo dešava, činjenica je da ovo može biti uzrok promena na nivou nervnih završetaka i moždanih krvnih sudova. Najčešći uzročnici su miris boje, parfema i nekih vrsta cveća.

Frizura

I Frizura može da utiče na glavobolju! Kosa vezana u rep, rajfovi, pletenice i uske kape mogu da stvore iste posledice. Ako je ovo problem nastanka glavobolje, bar ga je lako rešiti!

Napor

Naporne vežbe kao i seksualna aktivnost mogu da izazovu glavobolju. Ove glavobolje se dešavaju najčešće kod osoba koje već pate od migrene, ali mogu i da provociraju potpuno druge vrste glavobolja koje su upravo izazvane ovakvim aktivnostima, i po njima su i dobile nazive. Obratite se lekaru ako imate ovaj problem nakon pomenutih aktivnosti, kako bi ste bili sigurni da posrednik nije ništa ozbiljnije.

Sedenje

Čoveku nije potreban veliki fizički umor da bi osetio pritisak u glavi i mišićima vrata. Dugotrajno sedenje za kompjuterom će stvoriti već pomenute nelagodnosti. Svoje telesno držanje možete unaprediti promenom radnog okruženja. Koristite stolicu koja pruža dodatnu podršku donjem delu leđa. Loša pozicija monitora i držanje telefona na uhu ramenom su neke od najgorih navika po vaš vrat i leđa.

Hrana i alkohol

Uzročnik nastanka migrene kod nekih ljudi je star punomasni sir, plavi sir, parmezan itd. Uzrok je sastojak tiramin. Ovaj sa stojak, kao i flavonoidi i ostale supstance u crnom vinu i drugim alkoholnim pićima doprinose nastanku glavobolje. Nije potpuno jasno kako konzumiranje alkohola izaziva glavobolju, ali je činjenična promena nivoa serotonina u mozgu koji je direktni krivac nastanka boli. Mesne prerađevine, koja se kod nas koriste kao hladna predjela, imaju dve negativne posledice po naše zdravlje. Sadrže timin i aditive kao što su nitrati koji mogu da izazovu migrenu kod nekih ljudi.

Neredovni obroci

Glavobolje nastale zbog gladi nisu uvek tako očigledne. Ako preskočite obrok, ponekad glava počne da vas boli pre nego što primetite da ste gladni. Konkretan problem je pad šećera u krvi. Ovu vrstu glavobolje ne možete lečiti tako što ćete pojesti nešto slatko. Slatkiši će podići šećer u krvi a potom ga spustiti još niže.

Pušenje, ne nikako

Pušenje može da izazove glavobolju i to ne samo osobi koja puši. Neposredno disanje ostalih osoba u prostoriji podrazumeva unos nikotina koji sužava krvne sudove mozga. Ostavite pušenje, ili bar ne budite u neposrednoj blizini pušača. Ovo može biti od velike pomoći osobama koji pate od čeonih glavobolja.

Kofein

Kofein je i dobar i loš. Uopšteno, kofein može biti lek za neke glavobolje. On je sastavni deo lekova protiv glavobolja, ali prekomeren unos kafe može da stvori još veću bol. Ako ste, pak "zavisnik" od kofeina, i prestanete naglo sa njegovim konzumiranjem, beće vam još gore. Nagli prestanak unosa kofeina je drugi uzročnik glavobolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje