KANTARION ZA DUŠU I RANE: Šta sve možete lečiti ovom biljkom

I. K.

27. 08. 2024. u 07:00

LEKOVITI kantarion se skuplja u ovo doba godine. Ova biljka je dragoceni deo svake kućne apoteke jer ima brojna lekovita svojstva.

КАНТАРИОН ЗА ДУШУ И РАНЕ: Шта све можете лечити овом биљком

Foto Shutterstock

Čaj od kantariona naširoko je poznat da obezbeđuje duševni mir i otklanja simptome depresije, a dobar je i jer ublažava simtome menopauze. Takođe, savetuje se osobama koje žele da ostave pušenje.

Ulje ili mast na bazi kantariona pomaže kod zarastanja rana. Ukoliko tokom dve nedelje, tri puta dnevno na ranu nanosite mast ili ulje na bazi kantariona, primetićete da rana brže zarasta. Ženama koje su imale carski rez, preporučuju se masti sa kantarionom, kako bi im rana brže srasla i kako bi se smanjio ožiljak.

Kantarionovo ulje pomaže i kod upale hemoroida. Pamučnu vatu ili gazu natopite kantarionovim uljem i stavite na hemoroide.

Kantarion se može koristiti i za ublažavanje opsesivno-kompulzivnog poremećaja, otklanjanje stomačnih tegoba, ublažava migrenu i glavobolju, poboljšava stanje neuralgije, ublažava išijas, pomaže kod fibromijalgije i u otklanjanju hroničnog umora, zamora i bolova u mišićima.

I ulje kantariona poznati je narodni lek, koji ima veoma široku primenu u medicini i kozmetici. Narod stavlja kantarion u ulje, i drži ga na suncu 30 do 40 dana, da što jače pocrveni.

Pripremite ulje

ZA pripremu ulja od ove lekovite biljke potrebno je 100 g cveta, koji se stavi u bocu sa litrom kvalitetnog ulja (po mogućnosti od kukuruznih klica). Boca se zatvori i drži dva sata na vodenoj pari. Zatim treba dobro procediti da bude bistro, i onda se ostavi da odstoji na suncu. Kantarionovo ulje može da se koristi i za modrice, kontuzije, upalu mišića, bolove u mišićima, ubode insekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URSULU FON DER LAJEN ČEKA PAKAO U EU: Ona još nije ništa videla