NAPUNITE TANJIR "ANTIPUŠAČKIM" NAMIRNICAMA: Šest stvari koje treba jesti kada želite da ostavite cigarete

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

26. 08. 2024. u 12:55

MOŽDA je neko "tek onako" i naprečac "bacio" cigarete, ali takvi su retki, za većinu je odvikavanje od duvana težak, dugotrajan i neretko na duži rok neuspešan proces.

НАПУНИТЕ ТАЊИР АНТИПУШАЧКИМ НАМИРНИЦАМА: Шест ствари које треба јести када желите да оставите цигарете

Foto Shutterstock

Za one koji uspeju benefita je mnogo, ali i tada treba vremena da se organizam očisti od nikotina i brojnih štetnih supstanci koje se dodaju duvanu, ne samo za privlačniji ukus, nego i onih zbog kojih se on sve teže ostavlja.

Ako nemate čeličnu volju, proces odvikavanje će lakše ići u grupama, u okviru savetovališta za odvikavanje od pušenja, i uz terapiju koja se propisuje u toj početnoj fazi. Ali, ono što i sami moižete da uradite, a kako studije pokazuju - pomaže u borbi protiv zavisnosti od duvana - jeste promena ishrane. To u velikoj meri može da utiče da više nikada ne posegnete za cigaretom.

Istraživanja pokazuju da samo dve nedelje od kada čovek prestane da puši počinje da primećuje sasvim drugačiju percepciju ukusa i mirisa. To vreme bi trebalo iskoristiti i obogatiti svoju trpezu "antipušačkim namirnicama".

Mleko

Kada ste u iskušenju da zapalite cigaretu uzmite čašu mleka. U jednom istraživanju objavljenom u časopisu Nicotine & Tobacco Research, naučnici su grupi od 209 pušača postavili pitanje koja hrana pri kontaktu sa cigaretama pravi negativnu interakciju. Na vrhu liste su se našli mlečni proizvodi. Ovo se odnosi na one koji ne konzumiraju cigarete sa ukusom mentola jer mentol može da neutrališe mešanje ukusa i tako da drugačiju, neadekvatnu sliku.

Voće i povrće

Pušači manje jedu od onih koji ne puše, tvrdi studija, takođe objavljena u časopisu Nicotine & Tobacco Research 2013. godine. Dakle, kada rešite da prestanete sa pušenjem, dobra ideja je da pojačate ishranu ali da pazite kojim tipom i vrstom namirnica. U analizi ponašanja 1.000 pušača, otkriveno je da je za one koji konzumiraju najviše voća i povrća tri puta veća verovatnoća da će ostati nepušači. Time su potvrđena neka ranija istraživanja koja ukazuju da, baš kao i mlečni proizvodi, i voće i povrće utiču da ukus cigareta bude opor, gorak, neprijatan.

Kokice

Stalni osećaj potrebe da nešto pojedu kod onih koji prestanu da puše, trebalo bi savlađivati kokicama, ali sa što manje ulja i soli. Ne samo da kokice angažuju ruke, već mogu da vam pomognu da se oseti sitost, uz smanjenu potrebu za pušenjem.

Cimet

Neki konzumenti duvana kažu da cimet može da pomogne da cigarete ostanu u kutiji. Štapić cimeta možete povremeno da žvaćete i to će vam dati lep ukus bez kalorija, takođe će vam uposliti ruke. Možete da pokušate i sa štapićima šargarepe ili celera, ali ako govorimo o mirisu kao dominantnom razlogu za izbor, cimet ubedljivo vodi.

Vlakna

Ako jedete dosta voća i povrća sigurno ćete da unesete dovoljne količine vlakana, ali od pomoći mogu da budu i druge namirnice. Studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine otkrila je da su ljudi koji su napravili samo jednu promenu u ishrani - u ovom slučaju, uključivanje namirnica sa višim sadržajem vlakana - izgubili skoro pet kilograma u toku jednog meseca. Namirnice namirnice bogate vlaknima su pasulj, sočivo, artičoka, brokoli, maline, ovsena kaša...

Čaj

Da biste uspešno prevazišli zavisnost od pušenja umesto kafe birajte čaj sa medom i limunom. Takođe, ovaj napitak možete da usvojite i kao zamenu za pivo, vino i druga alkoholna pića. Dakle, pokušajte da se uzdržite od kafe i alkohola tokom prvog meseca bez cigareta, jer je tada rizik da nećete izdržati najveći. Nakon toga, pokušajte da se ograničite na manju količinu ovih napitaka.

Zdravo, ali ne i rigorozno

S obzirom na to da se mnogi plaše da će ih prestanak pušenja odsvesti u gojaznost to ne znači da bi trebalo sasvim da se odreknu slasnih zalogaja. Istraživanje objavljeno u časopisu Psichopharmacology otkrilo je da su pušači koji su u ishrani smanjili nivo kalorija za 700, dnevno pušili osam odsto više cigareta od onih koji nisu smanjivali unos. Preporuka jeste zdravija ishrana, ali ne i rigorozna dijeta - zbog toga nutricionisti savetuju režime poput mediteranske dijete koja je balansirana i sadrži potrebne količine svih hranljivih sastojaka u više obroka, što takođe može da pomogne u režimu odvikavanja od pušenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!