ARONIJA - ŠTIT OD RAKA I DIJABETESA: Kako se pravilno koristi kao lek

I. K.

01. 09. 2024. u 16:30

ARONIJA se već uveliko bere, pa će u onim domaćinstvima koja imaju zasad biti za zimu soka, ali i sušenih plodova koji mogu da se koriste za pripremu čaja. Iako je aronija na naše podneblje došla kao uvozna biljka, činjenica je da i ove bobice, poput maline, kupine, borovnice i ribizle, imaju snažno lekovito dejstvo.

АРОНИЈА - ШТИТ ОД РАКА И ДИЈАБЕТЕСА: Како се правилно користи као лек

Foto Shutterstock

Brojne laboratorijske studije koje su istraživale prednosti aronije i mogući uticaj na zdravlje zasada su rađene na životinjama, a rani rezultati ukazuju na to da bi ove bobice mogle značajno da pomognu u stanjima poput raka, dijabetesa i smanjenja oksidativnog stresa, odnosno oštećenja organa.

Rane studije takođe potvrđuju da aronija ima potencijale za borbu protiv insulinske rezistencije, a izvesno je da nema direktan uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi. Tajna je u retkom voćnom šećeru koji se zove sorbitol, poznatom kao prirodni zaslađivač koji ima veliku energetsku vrednost, kao i velikoj količini vlakana koja učestvuju u regulaciji insulina, ali i probave. Zbog toga je aronija važna namirnica koju bi osobe sa dijabetesom trebalo da uključe u svoj režim ishrane, koja im neće naškoditi, već će učestvovati u kontroli nivoa glukoze u krvi. Njima se posebno preporučuje upotreba hladno ceđenog soka od aronije.

Antioksidativna svojstva aronije mogla bi da imaju značajan uticaj i na regeneraciju i poboljšanje zdravlja jetre. Kod miševa sa oštećenjem jetre, voćni sok od aronije je umanjio simptome i poboljšao njeno opšte zdravlje. Aronija je upravo zbog visokog sadržaja andioksidanata korisna i za detoks kompletnog organizma, a poznato je da u tom procesu jetra ima najvažniju ulogu.

Čaj od ploda

ČAJ od ploda aronije koristi se za jačanje organizma, za sniženje nivoa holesterola i masnoća u krvi, kao preventiva malignim i infektivnim bolestima, a preporučuje se i u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLADNI I ŽEDNI PREVOZILI PET TONA KOKAINA: Detalji optužnice u Beogradu protiv 20 pripadnika Balkanskog kartela