NIKAD SE NA ZNA KADA ĆE UBOD STRŠLJENA DA UZROKUJE REAKCIJU: Dobro se pazite - doktor sve objasnio

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

10. 09. 2024. u 16:18

PROCENjUJE se da je u Srbiji oko tri odsto odraslih i jedan odsto dece alergično na ubod ose, pčele i stršljena (venoma). Međutim, svima se savetuje oprez jer nikada se ne zna kada organizam može da odreaguje burno i postane preosteljiv na otrov ovih insekata. Naročita pažnja se skreće onima koji ovih dana beru grožđe, peku rakiju, kuvaju džemove...

НИКАД СЕ НА ЗНА КАДА ЋЕ УБОД СТРШЉЕНА ДА УЗРОКУЈЕ РЕАКЦИЈУ: Добро се пазите - доктор све објаснио

Foto Shutterstock

Doktor Sofija Varagić Ivanović, načelnica Odeljenja alergologije i kliničke imunologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da je u praksi puno pacijenata koji ranije nisu bili osetljivi na ubode venoma, sve dok nisu završili u Hitnoj pomoći:

- Kod ovakvih pacijenata ovo stanje neretko izaziva zabunu jer ranije nisu imali burne reakcije na ubod venoma. Međutim, verovatno se ranije radilo o blažim, lokalnim reakcijama, na koje nisu obraćali pažnju, pa se zato nakon više takvih uboda može desiti ozbiljnija sistemska reakcija, koja iznenađuje pacijente. Zato je uvek nakon težih reakcija vrlo bitan anamnestički podatak o ranijim ubodima, učestalosti i vrsti simptoma.

Ipak, za većinu ubod ovih insekata uzrokuje uglavnom lake tegobe, lokalizovane na mesto uboda, koje se manifestuju otokom, crvenilom i bolom, i prolaze spontano posle par sati ili dana.

- Nažalost postoje i osobe koje su preosetljive na ubod venoma, pa su kod njih nakon uboda moguće mnogo burnije i čak i po život opasne alergijske reakcije, nekada i sa smrtnim ishodom - naglašava naša sagovornica. - Sistemske reakcije su različite težine, na početku sa ospom, koprivnjačom po koži, nakon toga gušenjem, sviranjem u grudima, mučninom, neretko oticanjem očnih kapaka i jezika, kada je potrebno što pre pozvati hitnu medicinsku pomoć, da ne bi došlo do pada krvnog pritiska i nakon toga gubitka svesti.

Doktorka Varagić Ivanović ističe da je najveća opasnost anafilaktički šok, gde ako se ne reaguje brzo može biti fatalan:

- Čak i lokalne reakcije mogu biti potencijalno fatalne ako su lokalizovane u usnoj duplji, regiji glave i vrata, kada može doći do otoka jezika, grla i disajnih puteva. Otoci mekih tkiva se brzo šire i zato su često životnougrožavajući.

Naša sagovornica posebno ističe da se pacijentima sa istorijom teških reakcija, životnougrožavajućih, obavezno savetuje nabavka sredstva za samopomoć - "epipen", injekcija adrenalina, koja se od skoro može nabaviti i u našim apotekama.

- Potrebno da se stalno nosi sa sobom, naročito ako alergična osoba boravi na udaljenom rizičnom mestu, kada ovaj lek može sam sebi da ubrizga u butinu i tako u velikom broju slučajeva spasi život - kaže dr Varagić Ivanović.

Nakon dijagnostikovanja alergije na ubod venoma, što se može učiniti kožnim prik testom i detekcijom specifičnih IgE antitela pacijentima se daje savet o ponašanju u životnoj i radnoj sredini, izbegavanje mesta gde se skupljaju venomi, mesta gde prave gnezda, da se oblači garderoba tamnih boja, dugih rukava i nogavica. Obavezno je nošenje "epipena".

Imunoterapija

ZA pacijente koji su imali tešku reakciju, anafilaksu, savetuje se alergenska imunoterapija na venome, kao jedina uzročna terapija.

- Veoma je efikasna, do neverovatnih 97 odsto smanjuje rizik od sistemskih reakcija nakon primene terapije - kaže alergolog dr Sofija Varagić Ivanović. - Sprovodi se davanjem rastućih doza alergena venoma, čime se stvara imunološka tolerancija. Protokol se sprovodi pet godina, a nekada i duže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROCURIO ŠOLCOV PLAN ZA KRAJ RATA U UKRAJINI: Rusija zadržava okupirane teritorije? Ni Putin, ni Zelenski neće biti srećni