MORA DA SE MENJA I NAČIN ISHRANE: Obroke prilagodite menopauzi, jer utiče na zdravlje (JELOVNIK)
KAO što se telo menja u periodu menopauze, tako je neophodno i da se menja i način ishrane. Jer, menopauza može drastično da utiče na celokupno zdravlje.

Foto Shutterstock
Glavni razlog za velike promene je da količina proizvedenog hormona estrogena prirodno počinje da opada. Smanjena količina estrogena može da ima negativan uticaj na metabolizam žene. Ovo potencijalno može dovesti do nagomilavanja kilograma i prekomerne gojaznosti. Promene usled smanjene proizvodnje estrogena mogu da uzrokuju povišen nivo holesterola u telu. Takođe, menja se i način na koji telo vari ugljene hidrate. Istovremeno smanjuje se i gustina kostiju, što može da dovede do toga da one postaju sklone lomljenju.
Da bi se sve ove posledice ublažile, vrlo je važno pažljivo da se osmisli trpeza koju svakodnevno konzumirate. Ona bi trebalo da obiluje zdravim mastima, proteinima, mlečnim proizvodima i puno voća i povrća, kao i maslinovog ulja.
Pojedini stručnjaci ističu da je idealan način ishrane u menopauzi mediteranski jelovnik, jer namirnice koje on padrazumeva odgovaraju očuvanju zdravlja mozga, srca, reguliše krvni pritisak i sperečava gomilanje kilograma.
Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na unos dovoljne količine mlečnih proizvoda, kao što su jogurt, kefir i sir jer sadrže kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i vitamine D i K koji sprečavaju slabljenje kostiju.
Evo kako bi mogla da izgleda petodnevna ishrana za žene u menopauzi:

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: jogurt sa čia semenkama
Ručak: integralni sendvič sa humusom i povrćem
Večera: salata sa tunjevinom, zelenom salatom i maslinovim uljem, kao i voćna salata

Foto Shutterstock
Utorak
Doručak: ovsena kaša sa borovnicama
Ručak: rezanci od tikvica sa mocarelom, čeri paradajzom, maslinovim uljem i balzamiko sirćetom
Večera: salata sa paradajzom, maslinama, krastavcima, pečenom pastrmkom i grčkim jogurtom

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: omlet sa pečurkama, paradajzom i lukom
Ručak: integralni sendvič sa sirom i svežim povrćem
Večera: lazanja

Foto: Depozitfoto
Četvrtak
Doručak: grčki jogurt sa sečenim voćem i orasima
Ručak: kinoa sa povrćem
Večera: pečeni losos sa integralnim pirinčem i povrćem

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Petak
Doručak: jaja i povrće sa integralnim tostom i grčkim jogurtom
Ručak: punjene tikvice sa mlevenom ćuretinom, paradajzom i paprikom
Večera: salata od zelene boranije, crvenog luka i feta sira sa maslinovim uljem
Preporučujemo

OVAKO SU IZGLEDALI POSLEDNjI MINUTI SAŠINOG ŽIVOTA: Bio siguran da će ozdraviti i nije želeo da se govori o bolesti
DIREKTOR i osnivač Grand produkcije, Saša Popović, preminuo je u 70. godini posle kraće i teške bolesti u jednoj klinici u Parizu.
03. 03. 2025. u 09:55

LEKARI U ŠOKU ONIM ŠTO SU NOĆAS VIDELI: Beograđani masovno povraćali, hitna ih vozila i u pritvore
DOKTORKA iz Hitne pomoći u Beogradu, Ivana Stefanović, istakla je jutros da je bilo neuobičajeno mnogo posla sa alkoholisanim građanima tokom noći. Uz to mnogo intervencija, infarkta, kao i saobraćajnih nezgoda.
03. 03. 2025. u 10:05

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)