MORA DA SE MENJA I NAČIN ISHRANE: Obroke prilagodite menopauzi, jer utiče na zdravlje (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

28. 12. 2024. u 07:00

KAO što se telo menja u periodu menopauze, tako je neophodno i da se menja i način ishrane. Jer, menopauza može drastično da utiče na celokupno zdravlje.

МОРА ДА СЕ МЕЊА И НАЧИН ИСХРАНЕ: Оброке прилагодите менопаузи, јер утиче на здравље (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Glavni razlog za velike promene je da količina proizvedenog hormona estrogena prirodno počinje da opada. Smanjena količina estrogena može da ima negativan uticaj na metabolizam žene. Ovo potencijalno može dovesti do nagomilavanja kilograma i prekomerne gojaznosti. Promene usled smanjene proizvodnje estrogena mogu da uzrokuju povišen nivo holesterola u telu. Takođe, menja se i način na koji telo vari ugljene hidrate. Istovremeno smanjuje se i gustina kostiju, što može da dovede do toga da one postaju sklone lomljenju.

Da bi se sve ove posledice ublažile, vrlo je važno pažljivo da se osmisli trpeza koju svakodnevno konzumirate. Ona bi trebalo da obiluje zdravim mastima, proteinima, mlečnim proizvodima i puno voća i povrća, kao i maslinovog ulja.

Pojedini stručnjaci ističu da je idealan način ishrane u menopauzi mediteranski jelovnik, jer namirnice koje on padrazumeva odgovaraju očuvanju zdravlja mozga, srca, reguliše krvni pritisak i sperečava gomilanje kilograma.

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na unos dovoljne količine mlečnih proizvoda, kao što su jogurt, kefir i sir jer sadrže kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i vitamine D i K koji sprečavaju slabljenje kostiju.

Evo kako bi mogla da izgleda petodnevna ishrana za žene u menopauzi:

 

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: jogurt sa čia semenkama

Ručak: integralni sendvič sa humusom i povrćem

Večera: salata sa tunjevinom, zelenom salatom i maslinovim uljem, kao i voćna salata

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: ovsena kaša sa borovnicama

Ručak: rezanci od tikvica sa mocarelom, čeri paradajzom, maslinovim uljem i balzamiko sirćetom

Večera: salata sa paradajzom, maslinama, krastavcima, pečenom pastrmkom i grčkim jogurtom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: omlet sa pečurkama, paradajzom i lukom

Ručak: integralni sendvič sa sirom i svežim povrćem

Večera: lazanja

Foto: Depozitfoto

Četvrtak

Doručak: grčki jogurt sa sečenim voćem i orasima

Ručak: kinoa sa povrćem

Večera: pečeni losos sa integralnim pirinčem i povrćem

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba

Petak

Doručak: jaja i povrće sa integralnim tostom i grčkim jogurtom

Ručak: punjene tikvice sa mlevenom ćuretinom, paradajzom i paprikom

Večera: salata od zelene boranije, crvenog luka i feta sira sa maslinovim uljem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAD IZGUBI FINALE SKOČIO BIH SA 60. SPRATA: Trener Danila Medvedeva ipak optimista, cilja na novu veliku titulu