ZABRANJEN U KOZMETICI, A IMA GA U SIRUPU ZA KAŠALJ? Ovaj aditiv ne koristi se više ni u SAD, ali je dozvoljen u Srbiji

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 03. 2025. u 06:45

AMERIČKA agencija za hranu i lekove (FDA) početkom ove godine zabranila je upotrebu eritrozina, aditiva sa oznakom E 127.

ЗАБРАЊЕН У КОЗМЕТИЦИ, А ИМА ГА У СИРУПУ ЗА КАШАЉ? Овај адитив не користи се више ни у САД, али је дозвољен у Србији

Foto Shutterstock

Reč je o crvenoj boji koju proizvođači hrane dodaju u proizvode kao što su poslastice, slatkiši, pa čak i sirupi za kašalj, isključivo da ih učine vizuelno privlačnijim, naročito deci. Pre nekoliko godina, Novi Zeland, Australija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i mnoge zemlje Evropske unije zabranile su ili strogo ograničile upotrebu E 127 u većini prehrambenih proizvoda.

Za upotrebu u hrani ova boja prvi put je odobrena u SAD-u 1969. godine, a pre tri decenije su je zabranila u kozmetičim preparatima, kao što su ruževi za usne i losioni za telo.

Upotreba eritrozina (E 127) dozvoljena je u Srbiji, prema Pravilniku o prehrambenim aditivima.

Amerikanci su se odlučili na zabranu nakon studije tokom koje su mužjaci pacova razvili tumore štitne žlezde pošto su bili izloženi velikoj količini ovog aditiva u laboratorijskim ispitivanjima.

Prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), pacovi su dobili rak zbog hormonalnog mehanizma koji nemaju ljudi, a studije sprovedene na ljudima i drugim životinjama nisu pokazale slična dejstva. Ipak, boja je uklonjena sa spiska odobrenih sastojaka, jer svaka zemlja ima sopstveno regulatorno telo za hranu. To znači da iako je boja zabranjena u jednoj zemlji, u drugoj može da se smatra bezbednom zbog različitih zdravstvenih kriterijuma ili drugačijih tumačenja dostupnih naučnih dokaza.

Jedna od glavnih kritika studija o prehrambenim bojama je ta da su sprovedene na malom uzorku ispitanika.

Zdravstveni stručnjaci su zabrinuti jer su prehrambene boje povezane sa različitim zdravstvenim problemima, od alergijskih reakcija do hiperaktivnosti kod dece.

Boje mogu da budu čak i kancerogene, mada u pogledu studije o pacovima, pojedini tvrde da ljudi nikada ne bi konzumirali boju u količinama koje bi mogle da izazovu rak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE JEDNOM, PET PUTA IH JE ŠOKIRAO! Ceo svet gleda šta je sad uradio Nikola Jokić i pita se dokle će?!