OVE NAMIRNICE PODIŽU NIVO ŠEĆERA U KRVI: Ne obraćamo pažnju na njih, a izazivaju promene

Bojan Milić

18. 04. 2025. u 15:16

KADA se pomene regulisanje šećera u krvi, većina ljudi odmah pomisli na očigledne stvari – izbacivanje slatkiša, izbegavanje gaziranih pića i preskakanje dezerata. Ipak, stručnjaci upozoravaju da regulisanje šećera u krvi nije samo uslovljeno odricanjem od slatkog, te da postoji dosta namirnica koje deluju bezopasno, a u stvari znatno podižu šećer, a mi to često ni ne primetimo.

ОВЕ НАМИРНИЦЕ ПОДИЖУ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ: Не обраћамо пажњу на њих, а изазивају промене

Foto Shutterstock

Redovna konzumacija ovih naizgled bezazlenih namirnica može dugoročno preopteretiti pankreas, povećati rizik od dijabetesa tipa 2, kao i izazvati hronične upalne procese u organizmu. Dobra vest je da, uz malo pažnje, možemo naučiti kako hrana utiče na nivo glukoze i na taj način zadržati energiju, uravnotežiti metabolizam i smanjiti zdravstvene rizike.

Suši

Iako se često smatra lakim i zdravim obrokom, suši je pun skrivenih šećera. Glavni krivac je beli pirinač koji se koristi u pripremi, a koji gotovo da ne sadrži vlakna. Pored toga, često se koriste slatki sosevi, koji dodatno doprinose skoku šećera. Ako već ne možete bez sušija, pokušajte da ga naručite bez pirinča ili sa tankim slojem pirinča, a umesto toga izaberite krastavac ili avokado.

Krompir

Iako spada u povrće, krompir je prepun skroba - vrste ugljenih hidrata koje telo veoma lako pretvara u šećer. Posebno je problematičan u kuvanom obliku ili kao pire, jer se tada najbrže razgrađuje. Sa druge strane, slatki krompir (batat) ima niži glikemijski indeks i predstavlja nešto zdraviju, bolju alternativu za one koji paze na šećer. 

Beli hleb

Iako ne deluje kao nešto "slatko", beli hleb je napravljen od prerađenog brašna, iz koga su uklonjeni i mekinje i klice - delovi zrna bogati vlaknima i hranljivim materijama. Upravo taj nedostatak vlakana uzrokuje da se beli hleb veoma brzo razgradi u glukozu, što izaziva nagli skok šećera u krvi i podstiče pankreas da oslobodi velike količine insulina. Vremenom, ovakve oscilacije mogu dovesti do smanjene osetljivosti ćelija na insulin i razvoja insulinske rezistencije.

Voćni jogurti sa niskim procentom masti

Dok je običan jogurt bez šećera dobar izbor jer sadrži dosta proteina i malo ugljenih hidrata, verzije sarazličitim ukusima često u sebi sadrže velike količine dodatog šećera. Naročito kada na pakovanju piše "sa niskim sadržajem masti" - to često to znači da je bezukusnost kompenzovana dodatim šećerom, što dovodi do brzog i naglog skoka šećera u krvi.

Suvo voće

Voće je, u svežem obliku, važan deo zdrave ishrane jer sadrži vlakna i ima nizak glikemijski indeks. Međutim, kada se osuši, u voću ostaje koncentrisan šećer bez vode koja bi ga malčice razblažila. Iako deluju zdravo, samo nekoliko suvih smokvi ili urmi može sadržati više šećera nego čokoladica, prenosi portal Best Lajf.

Pržena hrana

Na prvu loptu možda i ne biste povezali pomfrit ili pohovani batak sa šećerom. Ipak, brašno ili skrob koji se koriste za paniranje ponašaju se kao jednostavani ugljeni hidrati. Kada se tome dodaju nezdrave masti dobijene prženjem, rezultat je kombinacija koja vodi ka insulinskoj rezistenciji i dugoročnom narušavanju metaboličkog zdravlja.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUVAJMO PRIRODU: Nasleđe za buduće generacije