MESO JEDITE UMERENO, A MAHUNARKI VIŠE: Da nemate problem sa bubrezima, bešikom, ili mokraćnim kanalima (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

23. 06. 2025. u 06:45

UKOLIKO vam je dijagnostikovan kamen u bubrezima, bešici ili mokraćnim kanalima neophodno je da obratite pažnju na ishranu, jer pravilna dijeta može značajno da smanji rizik od stvaranja novih kamenaca i ublaži eventualne tegobe. Izbor namirnica ima direktan uticaj na sastav mokraće, nivo kiselosti i količinu soli i minerala koji se izlučuju - faktore koji značajno utiču na formiranje kamenaca.

МЕСО ЈЕДИТЕ УМЕРЕНО, А МАХУНАРКИ ВИШЕ: Да немате проблем са бубрезима, бешиком, или мокраћним каналима (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Postoje različiti tipovi bubrežnih i mokraćnih kamenaca (kalcijum-oksalatni, uratni, struvitni, cistinski), pa se preporuke delimično razlikuju u zavisnosti od njihovog sastava. Međutim, postoje univerzalna pravila u ishrani koja važe za većinu pacijenata.

Najvažnije pravilo je unos dovoljne količine tečnosti, pre svega vode. Cilj je da se dnevno izluči najmanje dva do 2,5 litara mokraće, što znači da treba uneti oko 2,5 do tri litra tečnosti dnevno. Voda razblažuje mokraću i smanjuje koncentraciju supstanci koje stvaraju kamen.

Veoma je bitno i smanjenje unosa natrijuma (soli), jer višak soli povećava izlučivanje kalcijuma mokraćom i doprinosi stvaranju kamenaca. Trebalo bi izbegavati prerađenu hranu, suhomesnate proizvode, brzu hranu i prekomerno soljenje jela.

Proteini životinjskog porekla (crveno meso, iznutrice, suhomesnato) mogu da povećaju nivo mokraćne kiseline i kiselost urina, što pogoduje stvaranju uratnih i cistinskih kamenaca. Zato se savetuje umeren unos mesa i veći unos biljnih proteina (mahunarke, orašasti plodovi).

Foto Shutterstock

Oksalati, koji se nalaze u spanaću, cvekli, čokoladi, orasima i čaju takođe mogu da doprinesu formiranju kalcijum-oksalatnih kamenaca. Ove namirnice ne moraju da budu potpuno izbačene, ali treba ograničiti njihovu konzumaciju.

Važan je i unos kalcijuma iz prirodnih izvora (poput jogurta, sira i mleka), jer paradoksalno - premalo kalcijuma u ishrani povećava rizik od oksalatnih kamenaca. Važno je unositi kalcijum kroz hranu, a ne dodatke ishrani, osim ako lekar ne preporuči drugačije.

Kod uratnih kamenaca preporučuje se alkalizacija urina - postizanje blaže bazne sredine. To se može postići povećanim unosom voća i povrća, a posebno agruma (limun, narandža) jer sadrže citrate koji sprečavaju stvaranje kamenaca.

Preporučljivo je da se izbegavaju alkohol, gazirani i zaslađeni napici, a kafu i crni čaj pijte u umerenim količinama.

Evo kako bi mogao da izgleda vaš jelovnik ako patite od kalkuloze urinarnog trakta:

Foto Shutterstock

PONEDELjAK

Doručak: Ovsena kaša sa mlekom (200 ml mleka, 4 kašike ovsenih pahuljica), kriška integralnog hleba sa tankim slojem mladog sira (30 g)

Užina: Čaša ceđenog limuna sa vodom (bez šećera), šaka badema (10 g)

Ručak: Barena piletina (100 g), kuvani krompir sa peršunom i maslinovim uljem (200 g), mešana salata (krastavac, zelena salata, limunov sok), integralni hleb - kriška

Užina: Jogurt 1,5% mm (180 ml)

Večera: Proja sa mladim sirom (100 g), paradajz i paprika

Foto Pixabay free images

UTORAK

Doručak: Domaći kukuruzni hleb (60 g), kuvano jaje, paradajz, jabuka

Užina: Kefir (180 ml), par oraha (10 g)

Ručak: Kuvani oslić (100 g), pirinač sa tikvicama i limunom (150 g), zelena salata sa maslinovim uljem

Užina: Šaka borovnica ili sezonsko voće

Večera: Supa od povrća (bez suvišnog začina), integralni dvopek (2 kom.), mladi sir (30 g)

Foto: Free Images Pixabay

SREDA

Doručak: Kačamak sa jogurtom (150 g kačamaka + 150 ml jogurta), mandarina ili breskva

Užina: Domaći biskvit bez šećera (1 kom.), biljni čaj

Ručak: Kuvana ćuretina (100 g), pire od bundeve ili tikvice, barena šargarepa, integralni hleb - kriška

Užina: Banana (manja)

Večera: Salata od kuvanog krompira, blitve i maslinovog ulja, jogurt

Foto: Shutterstock

ČETVRTAK

Doručak: Integralni tost (2 kriške), avokado namaz sa limunom i maslinovim uljem, jabuka

Užina: Kiselo mleko (200 ml), suva smokva (1 kom.)

Ručak: Posni pasulj sa povrćem (bez zaprške), salata od kupusa sa limunom

Užina: Parčence domaće pite od jabuka (manje)

Večera: Povrtna pita sa mladim sirom, kisela pavlaka 12% mm (1 kašika)

Foto: Shutterstock

PETAK

Doručak: Ovseni hleb (60 g), mladi sir (30 g), paradajz, pomorandža

Užina: Jogurt ili kefir, par badema (10 g)

Ručak: File grilovanog lososa (ili pastrmke) - 120 g, bareni brokoli i krompir, zelena salata s limunom

Užina: Kompot bez šećera (šljiva, jabuka)

Večera: Kukuruzna palenta sa sirom, čaša kiselog mleka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS: Otkazano Evropsko prvenstvo zbog Rusa!