FELJTON - PROMENA POLITIKE PREMA ALBANCIMA: Grci iz Male Azije masovno su preseljeni u Trakiju i južnu Makedoniju

Vasa Čubrilović

25. 02. 2023. u 18:00

PROBLEM etničkog sastava pojedinih oblasti postavio se i pred nas Jugoslovene, a pre svega Srbe.

ФЕЉТОН - ПРОМЕНА ПОЛИТИКЕ ПРЕМА АЛБАНЦИМА: Грци из Мале Азије масовно су пресељени  у Тракију и јужну Македонију

Vasilije Krestić i Vasa Čubrilović, Foto Arhiv SANU

U početku, Srbija i Crna Gora teže da svoje širenje upotpune i osiguraju i etničkim ujednačavanjem stanovništva. Tako se proces izgrađivanja države u 19. v[eku] kod nas dopunjavao raseljavanjem Turaka i naseljavanjem novih oblasti našim svetom. Tako je za rata 1877–1878. očišćena južna Srbija od Turaka i naseljena svetom iz ovih srpskih zemalja. I ovo pitanje sam obradio u svojoj studiji „Politički uzroci seoba na Balkanu 1860–1880. godine”. Pritom sam dotakao i problem Arbanasa. Šireći se postupno prema jugu Srbija se još za prvog ustanka 1804–1813. primakla oblastima na jugu, gde [su] se već početkom 19. veka nalazila mnogobrojna arbanaška naselja. Istoriski je dokazano da su ta naselja nastala poslednjih vekova, kad su te oblasti u ratovima i ustancima od konca 16. veka opustošene od Turaka i naseljavane Arbanasima.

– U ovoj svojoj studiji podvukao sam značaj arbanaškog „klina”, što se sa osnovicom na Drimu zabio između Makedonaca i Srba prema severu – dopirući početkom 19. veka sve do sastava Južne i Zapadne Morave kod Stalaća. Podvukao sam značaj čišćenja oblasti Toplice i Kosanice od Arbanasa za rata 1877–1878. – za stvaranje šire teritorijalne veze između Srbije i Makedonije.

U ratovima 1912–1918. Srbija se proširila preko Kosova i dolinom Vardara – do iznad Solunskog polja. Postala je prava morav[sk]o-vardarska država. U isto vreme odlukom konferencije ambasadora u Londonu 1913. stvorena je Arbanija – samim tim postavilo se i pitanje arbanaške manjine u Srbiji, posle 1918. u Jugoslaviji. Već po svom postanku – Arbanija se još 1913. vezala [za] Austrougarsku i Italiju, glavne protivnike jugoslovenskog ujedinjenja. U borbi protiv tog ujedinjenja išla je u Prvi svetski rat stara Habsburška monarhija.

SREDINOM tridesetih godina postao sam član Instituta zemaljske odbrane u Beogradu. Taj institut je osnovan negde početkom tridesetih godina. Direktor mu je bio general Vojin Maksimović. Sekretar Instituta je bio profesor matematike na Beogradskom univerz[itetu] Kašanin.  Poznavao se sa gen[eralom] Maksimovićem još iz dobrovoljačkog korpusa u Dobrudži 1916–1917. godine. Bio sam član Instituta po pozivu – to mi je bila u isto vreme i vojna obaveza. Bio sam zadužen za proučavanje međunarodnih i međunacionalnih odnosa u Jugoslaviji. Radio sam u Institutu negde od 1935. do rata 1941.

Po zakonu član Instituta je imao velika ovlaštenja. Institut mu je davao zadatke, ali je i sam mogao da izbere neko pitanje i podnese Institutu o tome referat. Imao je pravo da traži preko direktora Instituta odgovor od nadležnog ministra narodne odbrane.

Prvo pitanje, što sam ja obradio i podneo referat bilo je arbanaško u Jugoslaviji. Sve veće povezivanje musolinijevske Italije sa Trećim nemačkim rajhom i sve više širenje uticaja Italije u Arbaniji govorilo je da se primičemo novom ratu i da će Arbanija poslužiti kao glavna baza Italiji za napad na naše južne oblasti u slučaju rata.

Postavilo se pitanje kakav stav zauzeti prema arbanaškoj manjini u našim južnim oblastima u slučaju rata sa Italijom i Arbanijom i dobijanja toga rata.

U NAŠEM javnom životu pre rata 1941. prevladavalo je mišljenje da po svaku cenu treba oslabiti arbanaški etnički sastav na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji – naseljavanjem našeg sveta u te oblasti i iseljavanjem Turaka i Arbanasa u Tursku. U tom smislu se radilo između dva rata. Planiralo se potpuno raseljavanje Arbanasa sa Kosova i Metohije u slučaju pobede nad Italijom i Arbanijom u Drugom svetskom ratu. U tom smislu sam i ja obradio ovo pitanje i podneo Institutu zemaljske odbrane – kao svoj predlog rešavanja manjinskog pitanja na Kosovu i Metohiji. Oslanjao sam se na moje studije o tom pitanju i na praksu koja se u to doba primenjivala ne samo na Balkanu – preseljavanje Grka iz Male Azije u Trakiju i južnu Makedoniju a Turaka iz tih zemalja u Malu Aziju i t[ako] dalje. Moj referat je polazio od pretpostavke da će u Drugom svetskom ratu Arbanija ići sa Italijom, i biti poražena. Međutim, stvari [su] se sasvim drukčije razvijale. Italija je još pre početka rata okupirala Arbaniju, a u toku samog rata, ova zemlja doživljava svoju socijalističku revoluciju. Zato ona dovršava Drugi svetski rat ne kao saveznik Italije nego naš. S tim se menjaju osnovi naših odnosa pa i naše politike prema arbanaškoj manjini u Makedoniji, i na Kosovu i Metohiji. Zato sam i zauzeo sasvim drugi stav prema tome pitanju 1945, nego što sam ga imao 1937. godine. O tome više govorim jer je arbanaška propaganda iz Tirane dokopala se već sedamdesetih godina ovog moga memoara, zahvaljujući nebudnosti organa Vojno-istoriskog instituta, i upotrebila ga ne samo protiv mene nego i protiv politike vlade Jugoslavije prema Arbanasima.

OSLONAC NA ALBANIJU

KAD JE je Austrougarska propala i stvorena Jugoslavija, problem odnosa sa Arbanijom nije rešen. Jer, sad se javlja Italija kao glavni naš protivnik na Balkanu. Od samog početka u jesen 1918. godine ona vodi protivjugoslovensku politiku. Pri tom traži oslonac u Arbaniji. Uzalud je pokušavala srpska vlada do 1918. a jugoslovenska posle 1918. godine da osigura svoj uticaj u Arbaniji preko toga da spreči iredentu i propagandu među svojim Arbanasima. Na koncu je Ahmed Zogu – kralj Arbanije, priklonio se fašističkoj Italiji.

Ona je opet postala glavni zastupnik velikoarbanaških težnji na račun Jugoslavije.

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo