RS - JEDINA POLITIČKA I RATNA POBEDA: Srpski narod nije spreman da prihvati krivicu i kaznu za genocid koji mu pripisuju gospodari sveta

Milivoje Pavlović

15. 10. 2020. u 19:49

VLADO Strugar 5. novembar 2012. godine šalje novo pismo Ćosiću:

РС - ЈЕДИНА ПОЛИТИЧКА И РАТНА ПОБЕДА: Српски народ није спреман да прихвати кривицу и казну за геноцид који му приписују господари света

Vlado Strugar / Foto Iz knjige "Pisma sa dvostrukim dnom"

Dobrica, brate,

Danas, u Akademiji, uručena mi je knjiga "Bosanski rat".

Tvoj je poklon, s posvetom bratskom, meni razlog zahvalnosti, radosti, ponosa.

I čitaću je uskoro, čim završim sadašnje (drugi put) čitanje Tvoje knjige "U tuđem veku" i prethodno pročitane knjige "Piščevi zapisi (1992-1993)". Obe knjige sam čitao da bih proverio stepen tačnosti izvesnih mojih prikaza i ocena pojava, događaja, ishoda, takođe, predmetom i Tvojih razmišljanja, beseda, postupaka, napisa.

Tvoji dnevnički zapisi su zaista gorko otrežnjujuće svedočanstvo o drugoj polovini XX veka, i prvoj deceniji trećeg milenijuma. Tematski krug kojim se baviš obuhvata brojne neuralgične tačke naše novije istorije, koju si dobro razumeo iako vek osećaš kao tuđ. Srbija i srpski narod stupili su u tom veku u period ozbiljne egzistencijalne ugroženosti. U posebno teškom položaju je naša mladež, koja oseća kao nepravednu kaznu medijsku krivicu koju joj nameće zapadna propagandna mašinerija.

SASVIM sam saglasan s Tvojim stavom da srpski narod nije spreman da prihvati krivicu i kaznu za genocid koji mu se pripisuje od gospodara sveta, od zemalja i naroda koji su počinili teške zulume po planeti (uključujući i bombardovanje Srbije i Jugoslavije), a neprestano druge, pogotovu srpske žrtve, optužuju za najteže zločine. Dobro si primetio da su Srbi jedini narod - uz Rome i Jevreje - kom su masovno ubijana i deca, od kragujevačkog stratišta 1941. godine do male Milice Rakić u Batajnici. Samo u poslednjoj oružanoj akciji tog istog Zapada, prezrivo nazvanoj "Milosrdni anđeo", ubijeno je oko osamdesetoro dece! Možda bi neki od njih sutra bili Pupini ili Tesle? I uprkos tome, "demokratska" i "civilizovana Evropa" lako se saglašava s američkim satrapima da se Srbi proglase poslednjim nacistima evropskog XX veka, da im se sudi za genocid od strane onih koji su genocidne akcije više puta primenili, i da nam se oduzima 15 odsto teritorije koja je kolevka celokupnog Srpstva...

REVIZIJA DEJTONA

RAT verskih fanatika - svetih ratnika protiv nevernika, traje dok se oni ne unište, a u bošnjačkom slučaju dok se ne ostvare ciljevi "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića: pretvaranje jedinstvene Bosne i Hercegovine u islamsku državu! Sadašnje bošnjačko zalaganje za svoje ratne ciljeve i reviziju Dejtonskog sporazuma preti događajima čije posledice nije teško predvideti. Sa participacijom Turske u bošnjačkoj politici i politici muslimana u Srbiji stupamo u proces reverzibilnog obnavljanja Istočnog pitanja i paradoksalnu inverziju istorije - govorio je Dobrica Ćosić.

DOBRICA, sokole, neka stoji naslov "U tuđem veku"; međutim, sve što si Ti napisao i objavio ima vrednost prvostepenog, nezaobilaznog, neodoljivog istorijskog izvora, najuverljivijeg pripovedanja o Srbiji, srpskom narodu, Jugoslaviji, Evropi, čovečanstvu za druge polovine 20. veka i prvog desetogodišta 21. stoleća. Tvoje knjige, Dobrica, pripadaju spomenutom dobu kao doživljeno gledana i opisana savremenost, sve govori rodoljubivi, filozofski, poetski, istoriografski; i nema sumnje, dobronameran čitalac veselo će kazati: zaista, visočanstvo u Srpstvu jeste - Dobrica Ćosić.

Dobrica, dozvoli da spomenem: odviše si nemilosrdan prema sebi; meni je žao, premda ovaj odnos ne umanjuje veličanstvo tvoje ličnosti.

Dobrica, molim Te: prenesi moj topao pozdrav Tvojoj kćeri Ani, jer od njene književne pomoći Tebi dobrota a njoj sreća; pozdravi i Tvoju unučad.

Tebe pozdravljam sa najvišim poštovanjem i bratskom odanošću, srdačno, najiskrenije.

Vlado Strugar

Beograd

Ponedeljak, 5. novembar 2012.

* * *

KNjIGA Bosanski rat, koju je 2012. godine objavio "Službeni glasnik", značajno je svedočanstvo o ratu koji je Ćosić smatrao vrhuncem jugoslovenske tragedije. Uz njega pisac stavlja odrednicu: "najsvirepiji međunacionalni, verski i građanski rat na našim prostorima". Knjiga donosi dokumentarnu građu o zbivanjima u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do sredine decembra 1995, kad je u Parizu, pod protektoratom Saveta bezbednosti i Evropske zajednice, potpisan Dejtonski sporazum. Ćosić je bio svedok i učesnik prelomnih događaja, najpre kao predsednik Savezne Republike Jugoslavije, a delimično i posle smenjivanja s te funkcije. Uz izvode iz svojih dnevnika i fragmente različitih knjiga, Ćosić je u ovo delo uneo i brojna dokumenta iz ličnog fonda i službene arhive predsednika kratkotrajne jugoslovenske države (SRJ).

Bosanski rat, kako je priznao sam Ćosić, obeležio je i značajan deo njegove lične sudbine. Zbog toga je zanimljivo pratiti u ovoj knjizi saglasje (i eventualni raskorak) načela Ćosićeve stvaralačke poetike s principima njegove životne filozofije i primenjene etike.

U KNjIZI se detaljno izlažu javni ili prikriveni ciljevi zaraćenih strana i moralno teško održiva pozicija međunarodne zajednice, ali i zablude, greške i zločini sve tri ratujuće strane. Posebno mesto Ćosić je posvetio junačkoj borbi Srba za stvaranje i održanje Republike Srpske, hrabrosti i sposobnosti političkog i vojnog vođstva da odbrani slobodu i nacionalna prava Srba. Za Bosanski rat Ćosić kaže da je "preskupa, ali jedina politička i ratna pobeda srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog veka". Ponavlja stavove za koje se zalagao kao predsednik SRJ, a potom kao uticajni kulturni prvak i javni radnik: on je bio za politički i istorijski kompromis i evolutivno, mirno rešenje srpskog pitanja, za konfederaciju tri nacionalne zajednice u Bosni i Hercegovini, za autonomiju visokog stepena za Srbe u Hrvatskoj, za demokratski kompromis vlasti i opozicije (u Srbiji i drugde), za stvaranje koncentracione vlade. Trudio se da govori i zapisuje istinu, potpuno svestan - kako je sam više puta ponovio - da njegova istina nije jedina i cela istina o nesagledivoj tragediji koja je zadesila narode Bosne i Hercegovine.

Na promociji knjige Bosanski rat u beogradskom Domu omladine (kojoj sam prisustvovao, u prepunoj Velikoj sali ovog zdanja), Dobrica Ćosić je, 5. marta 2012. godine, dodao nekoliko stavova kojih nema u knjizi. Među njima je, čini se, najvažniji ovaj:

Rat u Bosni nije kalendarski događaj. To je trajno čvorište nekoliko nacionalnih i verskih ideologija. To je istorijsko i antropološko stanje koje je dalo povoda velikim piscima Andriću i Selimoviću da Bosnu nazovu zemljom mržnje i teskobe. U Bosni vekovima traje ljudsko krvarenje koje je najduže ratovanje u novijoj istoriji Evrope, započeto turskim osvajanjem Bosne krajem XVI veka. A poslednji rat u Bosni, od 1992. do 1995. godine, nastavlja se u miru bošnjačkom ratnom propagandom za ratne ciljeve pokretača - stvaranje prve islamske države u Evropi i uništenje Republike Srpske. Propagandni rat u miru mediji razastiru čitavom planetom, satanizujući Srbe kao agresore koji su izvršili teške ratne zločine i genocid. Taj antisrpski, u suštini antievropski rat, trajaće dok međunarodni činioci ne shvate njegove prave motive i anti-evropske ciljeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo