KATASTAR NA METI ADVOKATA I NOTARA: U Republičkom geodetskom zavodu negiraju neefikasnost u radu i ističu da su žrtva interesne kampanje

V. N.

10. 07. 2021. u 08:00

PREDSTAVNICI Advokatske i Javnobeležničke komore već godinu dana vode negativnu medijsku kamapnju protiv Republičkog geodetskog zavoda, koji je jedan od stubova nacionalnog suvereniteta i digitalne reforme državne uprave.

КАТАСТАР НА МЕТИ АДВОКАТА И НОТАРА: У Републичком геодетском заводу негирају неефикасност у раду и истичу да су жртва интересне кампање

Foto: RGZ-promo

Kampanju paušalno i bez argumenata potkrepljenih javno dostupnim podacima vode potpredsednica AKS Jasmina Milutinović i predsednik JBK Srbislav Cvejić. Pojedinačni interesi vođa ove dve komore i njihova zarada ne mogu biti iznad zajedničkog interesa države i građana.

Odgovarajući na tvrdnje da je katastar nedopustivo neefikasan i spor u radu, ovo poručuju u Republičkom geodetskom zavodu i podsećaju da su se u julu prošle godine borili sa zaostatkom od 750.000 predmeta, dok je danas taj broj sveden na 461.000.

- Približio bi se nuli da su javni beležnici i pojedini drugi državni organi postupali u skladu sa zakonom - kažu u RGZ. - To je na više od 80 stranica pokazala anazila Zakona o upisu u katastar nepokretnosti, javno dostupna na našem veb sajtu.

U RGZ kažu da, kao što ne može svaka menjačnica da ocenjuje rezultate Narodne banke, to ne mogu ni Srbislav Cvejić i Jasmina Milutinović, koji iza izjava o radu službe katastra "kriju nesposobnost da organizuju rad Javnobeležničke i Advokatske komore i građanima skrenu pogled sa gorućih problema imovinsko-pravnih odnosa i utvrđivanja vlasništva koje bi trebalo da rešavaju."

- Pravo na nepokretnosti je ustavna kategorija, a RGZ je poslednji bedem odbrane da se to pravo zaštiti, da se spreče mahinacije i slobodna interpretacija. Katastar je institucija u službi građana i države, naši podaci su među najtraženijim u Srbiji, a naš sajt je 20. po posećenosti u Srbiji - navode u RGZ.

Kako ističu, u katastru je upisano 4,5 miliona objekata, a korišćenjem najnovije tehnologije i satelitskih snimaka, RGZ je utvrdio da postoji još najmanje toliko onih koji nisu upisani. Banke odobravaju hipotekarne kredite samo ukoliko su objekti evidentirani. Više objekata obezbeđuje više kreditnih sredstava i investicionih mogućnosti.

- Zamislite sad koliki je kreditni potencijal devet miliona objekata! Nama je, kao državi, pola tog kapitala u pasivi jer nije upisano u katastar. To je kao da imamo 50 milijardi evra zakopanih u dvorištu, a ne znamo gde. Investicije i oživljavanje kapitala koji leži u nepokretnostima, prioritet je svake države. To je moguće samo u okviru velikog i jakog sistema, sa snažnom IT infrastrukturom i ne može se, niti sme, prepusti digitalno nepismenim pojedincima na igranje - navode u RGZ.

ZAPOSLENI LjUDI, BRŽE POSTUPANjE

DA je broj nerešenih predmeta u katastru u odnosu na prošlu godinu prepolovljen potvrđuje i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

- I dalje postoji puno nerešenih predmeta. Taj problem će biti rešen, ali to nije moguće preko noći. Kada sam stupio na dužnost u oktobru, katastar je bio zatrpan. Odmah je zaposleno dodatnih 350 ljudi i uspeli smo da broj predmeta svedemo na 400.000 i da tekuće predmete rešavamo brzo. Nemamo čarobni štapić da nešto što se gomilalo decenijama rešimo za samo godinu ili dve - rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (16)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!