TRI ESKADRILE HELIKOPTERA ZA JAČU VOJSKU: Nabavka 30 letelica snažna potpora pešadiji

R. Dr.

14. 12. 2021. u 08:00

SRBIJA bi u sledećih nekoliko godina mogla kompletirati tri eskadrile-helikoptera "erbas" H145M, transportnih letelica Mi-17 i ruskih "letećih oklopnjača" Mi-35. Ovaj posao biće najveći koji je Vojska zaključila poslednjih decenija, a po njegovoj realizaciji Srbija će imati najveći broj helikoptera u regionu.

ТРИ ЕСКАДРИЛЕ ХЕЛИКОПТЕРА ЗА ЈАЧУ ВОЈСКУ: Набавка 30 летелица снажна потпора пешадији

Foto Tanjug

Jačanje helikopterske komponente srpske vojne avijacije, kako su "Novosti" već pisale, našlo se među prioritetima u novim planovima razvoja sistema odbrane. Da je Srbija prelomila kada je reč o tipovima i broju letelica kojima će u narednih pet godina pojačati svoje oružane snage potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio nabavku 30 letelica, oko kojih su već otvoreni pregovori, a deo je već naručen i plaćen.

Potvrđeno je da će Srbija kupiti 11 novih "Erbasovih" helikoptera H145M, čime će ukupan broj ovih platformi u Vojsci Srbije biti 16. Takođe, srpske vojne oznake dobiće i tri letelice Mi-17, tako da će ih ukupno biti osam. Najveća i najvažnija stavka ulaganja u vertikalnu komponentu avijacije, bez sumnje, biće kupovina još četiri nova oklopna helikoptera Mi-35, kao i 11 polovnih letelica vojske "jedne od članica Evropske unije". U ovoj formulacije mnogi su prepoznali Kipar, koji je već pominjan kao zemlja gde bi Srbija mogla da ojača svoja krila.

- Srbija će biti helikopterska velesila u regionu. Reč je o najsavremenijim letelicama, na kojima će se dugo godina zasnivati ovaj segment Ratnog vazduhoplovstva - kazao je Vučić posle sastanka sa vojnim vrhom protekle nedelje u Nišu.

U Ministarstvu odbrane navode da je vertikalni "lift" izuzetno važan za našu vojsku:

- Trenutno raspolažemo mogućnostima za transport jedinice ranga čete, a plan je da obezbedimo efikasno premeštanje bataljona. Helikopteri će imati važnu ulogu u podršci kopnenoj vojsci - u izviđanju, protivoklopnoj borbi i primeni najsavremenijeg raketnog naoružanja.

Da su helikopterske eskadrile najpodesnije za jačanje odbrambene moći Srbije smatra i Zlatomir Grujić, predsednik Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije. On kaže da će novi helikopteri uliti novu snagu i jedinicama kopnene vojske.

- Imajući u obzir teritoriju, geostrategijski položaj Srbije i njenu odbrambenu doktrinu, helikopteri su od izuzetnog značaja. Najavljenom kupovinom sistem će obezbediti snažnu podršku jedinicama, kao i formiranje zona dejstava na različitim visinama i u svim okolnostima - navodi Grujić.

On kaže da je helikopter podesno sredstvo koje ne zahteva veća ulaganja u infrastrukturu i izgradnju aerodroma, a vojsci efikasno obezbeđuje visok nivo manevra na maloj teritoriji.

POJAČANjE SA KIPRA

KIPAR, prema pisanju tamošnjih medija, voljan je da Srbiji proda svoju eskadrilu helikoptera Mi-35P. Ova verzija raspolaže gotovo identičnim letelicama ovog tipa koje se već nalaze u srpskoj avijaciji. Mediteranska zemlja ih je naoružala protivoklopnim raketama "ataka" i projektilima 9M114, kao i nevođenim raketama vazduh-zemlja S-8. Kipar i Srbija već su uspostavili vojnu saradnju, u okviru koje je Kipar od Srbije kupio haubice "nora" B-52 i laka oklopna vozila "miloš".

SARADNjA SA "ERBASOM"

KUPOVINA dodatnih 11 "Erbasovih" letelica H145M pozicioniraće "Erbas" kao strateškog partnera Srbije u opremanju Ratnog vazduhoplovstva. Od ovog koncerna naša zemlja očekuje naredne godine i početak isporuke helikoptera "superpuma" za MUP. Uz to, otvoreni su i razgovori za srednji transportni avion C-295 "kaza", koji se u okviru ovog vazduhoplovnog giganta proizvodi u Španiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!