ISTORIJSKI DODATAK - RASPAD SFRJ TRAJAO TRI DECENIJE: Sednica Izvršnog komiteta CK SKJ, marta 1962, nagovestila sudbinu države

I. M.

25. 01. 2022. u 17:14

TOKOM 60-ih godina 20. veka jugoslovenski državni i partijski vrh nije uspeo da zauzda duboku unutrašnju krizu, niti da sprovede obimne političke i ekonomske reforme.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - РАСПАД СФРЈ ТРАЈАО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Седница Извршног комитета ЦК СКЈ, марта 1962,  наговестила судбину државе

Arhiva

Sukobi zagovornika i protivnika opsežnih i celovitih društvenih i državnih reformi završavali su se tokom 60-ih godina privremenim kompromisima.

Postojeće političke procese pratila su skromna nastojanja CK SKJ da bude ostvarena izvesna demokratizacija društva, ali i rigidni stavovi koji su podsticali sputavanje svakog oblika mišljenja suprotnog partijskom.

Rešavanje pitanja državnog uređenja, temeljne privredne reforme, nacionalnih odnosa, partijskog monopola u rešavanju postojećih problema, proizvodilo je sukobe republičkih partijskih birokratija.

Tokom 60-ih revolucionarnost SKJ je opadala, a nesposobnost partijskih kadrova postajala sve vidljivija.

Celokupna politika partije na vlasti sa progresivnim antidogmatskim programom, uvažavanjem ekonomskih zakonitosti, okretanjem ka Evropi, nastojanjem da bude izvedena smena generacija, odbacivanje kadrovske i institucionalne sraslosti, odbacivanje birokratske vladaviie i davanje prednosti stručnim kadrovima, započinjanje procesa demokratizacije i modernizacije društva, suštinski je predstavljala iluziju u koju je krajem 60-ih malo ko verovao.

ZEMLjA se nalazila u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi ali nije bilo spremnosti da se nađe zajednički odgovor na pitanje ko stvara stihiju, ko stvara teškoće i ko stvara krizu u razvoju društva i kakva Jugoslavija kao zajednica može da živi.

Trodnevna sednica Izvršnog komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, marta 1962.godine, na kojoj su se okupili najodgovornijim funkcionerima iz republika, iznela je na videlo brojne protivurečnosti, sukobe, probleme i pojave koje su dugo skrivane od javnosti ili svesno zanemarivane ili minimiziran njihov značaj.

Razlike u oceni stvorenog stanja su bile veoma uočljive, a viđenja rešenja krize zamagljena. Put ka prelaska iz federalnog u konfederalni sistem, a potom ka raspadu jugoslovenske zajednice bio je otvoren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!