STIŽE NAM TROPSKI TALAS IZ AFRIKE: Detaljna vremenska prognoza za narednih 10 dana meteorologa Đurića

Novosti online

17. 06. 2022. u 18:22

KAKAV je vikend pred nama i šta se očekuje tokom sledeće sedmice, odgovara meteorolog Đorđe Đurić u detaljnoj prognozi.

СТИЖЕ НАМ ТРОПСКИ ТАЛАС ИЗ АФРИКЕ: Детаљна временска прогноза за наредних 10 дана метеоролога Ђурића

Foto: Depositphotos

U Srbiji u subotu ujutro i pre podne umereno oblačno, a tokom dana pretežno sunčano, dok se i dalje nešto više oblaka očekuje na jugu i jugoistoku Srbije.

- Zbog današnjeg prodora oslabljenog hladnog fronta sa severozapada, u subotu će biti malo prijatnije, uz maksimalne temperature od 25 do 29 stepeni, u Beogradu do 27, a duvaće i pojačan severni i severozapadni vetar - navodi meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

U nedelju nakon vedrog i prijatnog, a u dolinama i kotlinama svežeg i maglovitog jutra, tokom dana biće sunčano i toplije, a počeće da duva jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32, u Beogradu do 30 stepeni.

- U ponedeljak će biti sunčano i veoma toplo, a maksimalna temperatura biće od 30 do 34, u Beogradu do 33 stepena. Dakle, u ponedeljak nas očekuje tropski dan, jer će maksimalna temperatura dostići i preći 30°C, a u Beogradu se očekuje i tropska noć, jer se temperatura ni u toku noći neće spušatiti ispod 20°C. Veoma toplo vreme biće posledica termičkog grebena na visini, koji će u ponedeljak krajem dana kratkotrajno biti narušen, što će biti uvod u manju promenu vremena i neznatno osveženje, zbog priliva malo svežije i prijatnije vazdušne mase sa severa i severoistoka - objašnjava Đurić.

U ponedeljak uveče do severa Srbije očekuje se prodor veoma oslabljenog hladnog frotnta, koji će doneti nešto više oblaka, a u utorak većem delu Srbije manji pad temperature za 3 do 5 stepeni i prolazno jak severozapadni vetar, a ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se uglavnom na jugu i na zapadu Srbije i u planinskim predelima.

U sredu i četvrtak biće sunčano i ponovo tropski toplo, a vedro, stabilno i tropski topo vreme biće ponovo posledica grebena na visini sa jugozapada, a u čijem se sklopu očekuje prodor vrele vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana. Maksimalna temperatura u sredu biće od 30 do 34, a u četvrtak od 30 stepeni na severu Srbije do 35-36 na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C.

- Vrlo visoke temperature biće praćene jugozapadnim vetrom. U četvrtak krajem dana i tokom večeri očekuje se povećanje oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i uz manje osveženje. Inače, dok su temperature ovog poslepodneva u Srbiji do 30°C, vreo toplotni talas ne posustaje nad zapadnom i jugozapadnom Evropom, a temperature već danima u Španiji prelaze 40°C, na jugozapadu zemlje dostižu i 45°C. Vreo afrički vazduh zahvatio je i Francusku i doneo temperature od 40°C, što je najranije ikada da je temperatura dostigla 40°C - navodi on.

Vrelo se očekuje i u subotu, uz temperature širom Francuske i Španije preko 40°C, u Parizu do čak 38-39°C, što su rekordne temperature za Pariz u ovom delu godine. Dobra vest je da će već od nedelje i ponedeljka svežija vazdušna masa sa Atlantika doneti pad temperature za 10 stepeni od Portugalije preko Španije do Francuske, a vrela vazdušna masa počeće da se širi prema našem području, ali srećom u nešto blažem obliku.

(Telegraf)

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: NEVEROVATAN SNIMAK SA VRHA DURMITORA - Pogledajte prizor od kog zastaje dah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)