KOLIKO NAS DELI OD UKRAJINSKOG DO SVETSKOG RATA: Istoričar Srđan Graovac o najaktuelnijom geopolitičkom pitanju u svetu

V. N.

30. 06. 2022. u 16:34

GOVOREĆI o najaktuelnijom geopolitičkom pitanju u svetu, ratu u Ukrajini, Graovac je kazao da se svet nalazi bliže eskalaciji sukoba i Trećem svetskom ratu nego deeskalaciji i mirovnom rešenju ukrajinske krize.

КОЛИКО НАС ДЕЛИ ОД УКРАЈИНСКОГ ДО СВЕТСКОГ РАТА: Историчар Срђан Граовац о најактуелнијом геополитичком питању у свету

Foto: A. Šemić

Graovac je naglasio da je Kisindžerovo upozorenje, izrečeno na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da nekoliko narednih meseci deli svet od mira ili proširenja sukoba i globalne katastrofe, nešto što treba tumačiti kao apel svetskim liderima da se spreči najgori scenario. 

Međutim, kako sad stvari stoje, šanse za mirno rešenje krize sve su manje. Deluje da vladajuće strukture u Vašingtonu nisu spremne za kompromis. SAD koriste Ukrajinu kao sredstvo za „slamanje Rusije", što je samo preduslov za ostvarenje strateškog američkog cilja, obračun sa Kinom. Naime, Kina je ključni američki oponent u globalnoj geopolitičkoj areni. Po mišljenju „jastrebova u Vašingtonu" slamanjem Rusije i stavljanjem njenih energetskih potencijala pod svoju kontrolu, Zapad bi mogao da kontroliše i obuzdava dalji kineski razvoj. Time bi dominantna pozicija SAD u svetu bila očuvana. 

Pošto dosadašnja strategija iscrpljivanja Rusije nije dala rezultate, zapadni stratezi našli su se na prekretnici, sa pitanjem kuda dalje? Poslušati Kisindžera i zajedno sa Kinom podeliti interesne sfere, što istovremeno znači pomiriti se sa gubitkom globalne supermacije, ili krenuti putem pojačanja pritiska, otvaranja novih frontova prema Kremlju, a možda i u proširenje politike izolacije Rusije i na Kinu.

Uzevši u obzir da je prirodna potreba globalne imperije da po svaku cenu brani svoju dominantnu poziciju i da su na vlasti u Vašingtonu „Jastrebovi", ova druga opcija totalne konfrontacije deluje izvesnije. Samim tim, svet je bliže nego ikad u poslednjih više od šezdeset godina Trećem svetskom ratu i apokaliptičnom scenariju nego mirnom razrešenju globalne krize.

Predavanje istoričara Srđana Graovca „Od ukrajinskog do svetskog rata?" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!