SEĆANJE NA GECU KONA, AJZINBERGA, DAJČOVE I BRILOVE: Prvih 10 "kamenova spoticanja" od sutra u Beogradu ispred kuća ubijenih Jevreja

V. C. S.

04. 07. 2022. u 08:23

PRVIH deset kamenova spoticanja, poznatih kao stolperstein, biće sutra postavljeno na pet lokacija u Beogradu gde su nekada živeli Jevreji, stradali u Holokaustu.

СЕЋАЊЕ НА ГЕЦУ КОНА, АЈЗИНБЕРГА, ДАЈЧОВЕ И БРИЛОВЕ: Првих 10 каменова спотицања од сутра у Београду испред кућа убијених Јевреја

Geca Kon / Foto - dokumentacija "Novosti"

Ova specifična obeležja naći će se ispred zgrade u Dobračinoj 30, u kojoj su pre rata živeli čuveni knjižar Geca Kon i njegova žena Elza, zatim u Maršala Birjuzova 9, gde su živeli Emil Dajč, sa suprugom Avgustom i decom Hildom i Hansom, na Gundulićevom vencu 53, gde je živeo Matvej Ajzinberg, u Solunskoj 8, gde je živeo Aleksandar Bril i u Andre Nikolića 29, gde su živeli dr Simon i Evgenija Bril.

Prve "kamenove spoticanja" u nekom gradu uvek postavlja autor projekta, umetnik Ginter Deming. Tako će biti i ovog puta, pa će ih on postaviti na svečanoj ceremoniji, koja će se održati u Ulici maršala Birjuzova 9.

Stolperstein je veliki međunarodni projekat nemačkog umetnika Deminga i predstvalja najveći decentralizovani memorijal na svetu posvećen žrtvama Holokausta. Svaki kamen je sećanje na jednu žrtvu. Pozivajući se na Talmud i reči da je čovek zaboravljen kada se zaboravi njegovo ime, kao i princip "jedna žrtva - jedan kamen", umetnik smatra da nacističke zločine treba pamtiti u svakodnevici, na ulici, da se o kamen sa imenom žrtve na pločniku, trotoaru ispred kuća u kojima su živeli "spotaknemo" i da počnemo da razmišljamo o pojedincima koji su nestali. Postavljanje ovih "kamenova" ima cilj da se prolaznici saginjanjem i čitanjem imena simbolično poklone žrtvama nacističkih terora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)