SRPSKI JAUK SA JUGA: Istoričar Ognjen Karanović o stradanju našeg življa u Staroj i Južnoj Srbiji

V. N.

07. 07. 2022. u 13:20

JULSKA tribina istoričara Ognjena Karanovića tematizuje čuvenu Srpsku četničku akciju, s posebnim osvrtom na ulogu Srbije i njenih nacionalnih elita u suzbijanju represalija nad srpskim narodom, sprovođenih od strane turskih centralnih i lokalnih vlasti, arnautskog bašibozuka i bugarskog vojno-obaveštajnog i bezbednosnog aparata na prostorima Južne i Stare Srbije u periodu od 1903. do 1912. godine.

СРПСКИ ЈАУК СА ЈУГА: Историчар Огњен Карановић  о страдању нашег живља у Старој и Јужној Србији

A. Šemić

Ovo predavanje nastavak je razgovora iz marta 2022. godine, a odnosi se na drugi deo istorijskog razvoja i ulogu Srpske četničke akcije, kreirane i implementirane u cilju subijanja strahotnog „jauka sa Juga", koji je mučio srpski živalj na prostorima današnjeg Kosmeta i Severne Makedonije od 1905. godine, pa sve do Balkanskih ratova.

Na početku predavanja Karanović podseća na esencijalnu ulogu tzv. Ilindenskog ustanka u Makedoniji iz 1903. godine. Nakon gašenja ustanka i novog „talasa" turskih represalija nad lokalnim stanovništvom, srpskoj vladi i uglednim predstavnicima političkih, vojnih, finansijskih i intelektualnih elita u Srbiji postalo je jasno da ustrojstvo snažne akcije usmerene prema cilju zaštite biološkog opstanka i očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda u Staroj i Južnoj Srbiji predstavlja prioritet za sve nacionalne snage srpskog etničkog kolektiviteta.

Međutim, u naredne dve godine, a pod utiskom teških poraza koje je Srpski komitet doživeo u borbama, pre svega sa bugarskim komitama (posebno u dve bitke na Čelopeku 1905. i 1906. godine), srpskim političkim i vojnim vlastima postalo je očigledno da je strukturi i planovima Srpske akcije potrebna jedna temeljna reorganizacija.

Karanović je naglasio da je do toga došlo nakon sastanka prvaka Srpskog komiteta u Beogradu, 4. jula 1905. godine. Od pomenutog sastanka počela je druga faza razvoja Srpske četničke akcije, kada je Srpski komitet reorganizovan u unutrašnju i spoljašnju organizaciju, sa precizno izgrađenom infrastrukturom i strukturom njegovih specifičnih organizacionih jedinica.

Početkom treće faze nad delatnostima Srpskog komiteta neposrednu nadležnost ostvarili su Srpska vojska i Vlada Kraljevine Srbije. Navedene okolnosti imale su presudnu ulogu u kasnijem uspehu Srpske četničke akcije u njihovim osnovnim misijama – zaštiti srpskog naroda i očuvanju njegovog duhovnog i nacionalnog identiteta u tim spornim oblastima.

Na kraju predavanja, Karanović je naglasio da je Srpska četnička akcija u Staroj i Južnoj Srbiji završena sa velikim uspehom posle 1913. godine, te da je rad potonjih jugoslovenskih i srpskih komunističkih političkih elita bio „zaslužan" za poništavanje svih tekovina epske borbe srpskog naroda za zaštitom i afirmisanjem svog nacionalnog, duhovnog i političkog statusa u Južnoj i Staroj Srbiji.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „Srpska akcija u Staroj i Južnoj Srbiji od 1903. do 1912.godine (drugi deo)ˮ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.


 

--

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili