SRBIJA MEĐU 10 ZEMALJA SVETA KOJE SU NAJVIŠE NAPREDOVALE: Prema izveštaju UN, naša država ispred 16 članica EU po razvoju onlajn usluga

Novosti online

01. 10. 2022. u 11:16

SRBIJA se nalazi među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, ispred čak 16 zemalja članica Evropske unije po razvoju onlajn usluga, prema izveštaju Ujedinjenih nacija.

СРБИЈА МЕЂУ 10 ЗЕМАЉА СВЕТА КОЈЕ СУ НАЈВИШЕ НАПРЕДОВАЛЕ: Према извештају УН, наша држава испред 16 чланица ЕУ по развоју онлајн услуга

Foto UN

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija - "United Nations eGovernment Development Survey 2022 " - koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice Ujedinjenih nacija, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu. Indeks razvoja elektronske uprave (engl. eGovernment Development Index - EGDI) Republike Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao „veoma visok“. Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je 8. najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu. U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije - Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke.

 
Inače EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII). Vrednost ovih indeksa može da bude „veoma visok“, „visok“, „srednji“ ili „nizak“. I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom „veoma visok“, a po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije – između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.
 
Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.

BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona dolara
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove