KRALJ PETAR PRVI ČUVA PRIJATELJSTVO: U francuskom mestu La Bol-Eskublak na Atlantskoj obali postavljena bronzana spomen-ploča srpskom monarhu

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

06. 11. 2022. u 11:00

BRONZANA plaketa sa likom srpskog kralja Petra Prvog, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, postavljena je juče u francuskom mestu La Bol-Eskublak, varošici sa oko petnaestak hiljada duša na atlantskoj obali.

КРАЉ ПЕТАР ПРВИ ЧУВА ПРИЈАТЕЉСТВО: У француском месту Ла Бол-Ескублак на Атлантској обали постављена бронзана спомен-плоча српском монарху

Foto G. Čvorović

Postavljanje plakete u aveniji koja nosi ime kralja Petra organizovali su Savez Srba Francuske i udruženje koje predstavlja stare srpske ratnike na čijem čelu se nalazi Petar Petrović Pepi. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici različitih udruženja iz srpske dijaspore, konzul Srbije u Parizu Branislava Bečanović, kao i predsednik opštine La Bol-Eskublak Frank Luvije.

- Ovo je već četvrti grad u kome postavljamo plaketu. Ona se već nalazi u Parizu, Orleanu, Kaburu i sada u La Bolu. Cilj nam je da se na ovaj način podsetimo na stogodišnje prijateljstvo između Srbije i Francuske, u kome je centralna figura bio kralj Petar Prvi, na koga u Francuskoj i dalje postoji živo sećanje - istakao je za "Novosti" predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković.

Predstavnici srpskog i francuskog naroda uz spomen-ploču kralju Petru, Foto G. Čvorović

I pored lošeg vremena i kiše, ceremonija je protekla svečano, a predsednik opštine Luvije, koji je svojevremeno bio i portparol nekadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija, odao je počast francusko-srpskom prijateljstvu. Luvije je istakao da ono traje još od Prvog svetskog rata, uz podsećanje da avenija u ovom gradiću nosi ime kralja Petra Prvog od Srbije još od 1938. godine.

- Plaketa se nalazi na zaista lepom mestu. Svi koji budu dolazili u ovaj turistički gradić moći će da je vide, jer avenija počinje u centralnom delu kod železničke stanice - kaže Ćetković.

Foto G. Čvorović

Predsednik Saveza Srba Francuske ističe da se akcija postavljanja plaketa sa likom kralja Petra nastavlja i u drugim mestima Francuske:

- Prijateljstvo između dve nacije traje, a spomen-ploče koje postavljamo u ulicama sa imenom kralja Petra ostaju zauvek, da na to podsete nove generacije.

Foto G. Čvorović

OSTAO ZAPAMĆEN KAO OSLOBODILAC

PETAR Prvi Karađorđević je bio kralj Srbije, od 1903. do 1918, i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, od 1918. do 1921. godine. Bio je Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića.

Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom preko Albanije. Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (2)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?