"UVEK JE BIO NA STRANI SRBIJE I SRPSKOG NARODA": Vučić uputio telegram saučešća porodici Milovana Danojlića

Tanjug

23. 11. 2022. u 14:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima književnika Milovana Miće Danojlića, koji je preminuo danas u Francuskoj.

УВЕК ЈЕ БИО НА СТРАНИ СРБИЈЕ И СРПСКОГ НАРОДА: Вучић упутио телеграм саучешћа породици Милована Данојлића

Foto: D. Milovanović/Tanjug/Vladimir Sporčić

- Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda - naveo je Vučić.

On je istakao da je, kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade.

- Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao - naveo je Vučić u telegramu.

Ukazao je i da je retko ko sa tako dubokim uvidom u ljudsku stvarnost opevao ulogu i položaj pesnika u današnjem svetu, donekle bodlerovski, kao usamljenog bakljonoše čija je dužnost da se rečju probija kroz magle ljudskih slabosti, strasti i grešaka, ali i velikih dela i herojskih podviga koji daju nadu celom čovečanstvu.

- Za njega je forma bez sadržine označavala kraj ljudskog duha, a ispraznost savremenog doba, nametanu od onih koji su oskrnavili i zaboravili moralnu suštinu čoveka, smatrao je najvećim padom čovečanstva. Prezirao je licemerje, kukavičluk i ništavilo moderne civilizacije, razotkrivajući bespoštedno svaki njihov trag, unoseći poetsko svetlo istine i razotkrivanja u sve kutke ljudske duše - dodao je Vučić.

Podsetio je i da je i sam Danojlić rekao - "pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe", ali nikada "ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu".

- Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru - naveo je predsednik Srbije.

Književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić preminuo je danas, posle kraće bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (85)

NEPROLAZNA POKER AVANTURA: MaxBet oduševljava sponzorskim ugovorima