TIODOROVIĆ: Novi soj virusa nije razlog za zabrinutost, ali je oprez potreban

Novosti online

05. 01. 2023. u 13:43

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

ТИОДОРОВИЋ: Нови сој вируса није разлог за забринутост, али је опрез потребан

Foto: Tanjug

Uprkos tome što Kina posle gotovo tri godine strogih mera otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid, a Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini, tako u svetu. Kinezi su imali "strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. "inovirani soj", rekao je Tiodorović.

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika.

 - Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani - rekao je Tiodorović za RTS.

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

 - Svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više komunicirali - dodaje Tiodorović.

Popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje, ocenio je Tiodorović, može se odraziti i na nas u smislu pojave novih podsojeva omikrona.

 - Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, ali ne lokdaun i neko zatvaranje. U svakom slučaju, idemo prema proleću, do proleća to će biti endemska bolest kao što je grip - dodaje on.

Uznemirenost Svetske zdravstvene organizacije zbog situacije u Kini, Tiodorović smatra normalnom jer je, kako je rekao, upravo u toj zemlji sve i počelo.

 - Sigurno da te mere koje su oni odjednom tako ublažili prema svom stanovništvu imaju odraza, jer Kina komunicira sa celim svetom vrlo intenzivno i to je ono što je SZO, SAD, pa i EU nateralo da počnu da razmišljaju o nekim merama - navodi Tiodorović i dodaje da su već predviđene kontrole u nekim zemljama.

 - Mi smo za sada na onom nivou koji je skretanje pažnje na aerodromima onima koji dolaze iz različitih delova sveta kako treba da se ponašaju i da misle na svoje zdravlje - dodaje Tiodorović.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)