NEZNANI JUNAK PRE DVE GODINE DOBIO IME: Sećanje na Velimira Mijanovića i Aprilski rat u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

12. 04. 2023. u 22:05

U APRILSKOM ratu 1941. godine, nemačke nacističke trupe doživele su težak udarac prilikom pokušaja da kod Vršca prodru u Jugoslaviju iz pravca Rumunije.

НЕЗНАНИ ЈУНАК ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ ДОБИО ИМЕ: Сећање на Велимира Мијановића и Априлски рат у Вршцу

Foto: J.J.Baljak

Kaplar prve čete 18. posadnog puka u Vršcu Velimir Mijanović, koji je tokom izviđanja bio zarobljen između neprijateljskih vojnika, aktivirao je protivtenkovsku minu i svojom svesnom žrtvom neprijatelju naneo težak gubitak. 

Bilo je to 11. aprila, a već sutradan je i Vršac pao u ruke okupatora. Okupacija je trajala sve do oslobođenja 2. oktobra 1944. godine.

U znak sećanja na Aprilski rat, SUBNOR Vršac je i ove godine kod krajputaškog spomenika blizu graničnog prelaza Vatin, održao mali čas istorije.

Dragoljub Đorđević, predsednik vršačkog SUBNOR-a, podsetio je prisutne da su uz Mijanovića tu stradali i poručnik Marko Božović, potporučnik Siniša Matejić, podnarednik Voja Atanasijević i vojnici Toša Statijev i Ignjat Đorđev.

Interesantno je, međutim, da je čak 77 godina Mijanovićev identitet bio potpuno nepoznat. S toga je i na spomeniku, uz imena petoro poginulih, do pre dve godine stajalo da je na tom graničnom sektoru poginuo i nepoznati vojnik.

Foto: Grad Vršac

Položeni venci na spomenik stradalima u Aprilskom ratu

Imajući u vidu način na koji je ovaj mladić iz Srbice na Kosovu i Metohiji poginuo, te da njegovo telo nije moglo biti identifikovano, ni njegova porodica sve te godine nije znala gde su njegovi posmrtni ostaci pohranjeni. Višedecenijsku misteriju razrešila je jedna fotografija i prilog vršačke televizije o Aprilskom ratu u Vršcu.

- Mijanovićev bratanac Vidak, koji živi u Kragujevcu, dostavio nam je fotografiju, koju je mladi kaplar pre tragičnog događaja poslao svojoj sestri Raduši. Na njoj je pozirao sa Vojom Atanasijevićem, a na poleđini je svojeručno napisao posvetu i potpisao se kao kaplar prve čete 18. posadnog puka. To nam je poslužilo kao neoboriv dokaz da je on naš neznani junak – kaže Đorđević.

Ime Velimira Mijanovića je na krajputaški spomenik kod Vatina uklesano 2021. godine, dok se njegovi posmrtni ostaci nalaze u Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)