NOVI TALAS VREMENSKIH NEPOGODA: Ovaj deo Srbije biće posebno ugrožen

Novosti online

31. 05. 2023. u 13:08

I POSLEDNjI dan klimatološkog proleća ispratićemo u znaku veoma nestabilnog vremena i mogućih jačih oluja, pa i poplava, naročito posle podne i uveče. Inače, već tokom ovog prepodneva jedan deo Srbije zahvatio je grmljavinski sistem sa pljuskovima.

НОВИ ТАЛАС ВРЕМЕНСКИХ НЕПОГОДА: Овај део Србије биће посебно угрожен

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

Srbiju su i juče pogodile veoma snažne grmljavinske oluje, pa i poplave i bujice, što je dovelo do većih problema.

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je tmurno, a i veći deo prepodneva protekao je oblačan.

U ovom času snažni grmljavinski procesi formirali su se nad istočnim i jugoistočnim predelima Srbijem, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Kako objašnjava meteorlog Đorđe Đurić, ovi grmljavinski procesi premeštaju se u jugoistočnoj visinskoj struji, a deo njih oko podneva zahvatiće i šire područje Despotovca, Jagodine, ali i mnoge druge predele u južnom i srednjem delu Pomoravlja.

Atmosfera će se naročito destabilizovati od sredine dana, pa se u drugom delu dana širom Srbije očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje, uz veoma obilne pljuskove, jako električno pražnjenje i grad.

U zonama jačih grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se da padne preko 30 mm, lokalno i preko 50 mm kiše po kvadratnom metru, što bi dovelo do poplava i bujica.

foto V Mitrić

Najjači intenzitet oluja očekuje se kasnije posle podne, a na pojedinim lokacijama moguće da se ponovi sinoćni scenario, kada su se zapadna Srbija, a naročito Mačva, Podrinje i Azbukovica našli na udaru grmljavinskih oluja i ekstremno obilnih padavina, pri čemu su manji tokovi narasli za nekoliko metara za nekoliko sati, što je dovelo do poplava i bujica, ali i većih šteta.

Iako je opasnost od grmljavinskih oluja danas manje-više podjednaka za celu zemlju, najveća verovatnoća da pred kraj dana neki veći padavinski i olujni sistem zahvati neko područje je Pomoravlje, Podunavlje, jug i jugoistok Banata, Braničevski okrug i šire područje Beograda.

Inače, Srbija je već danima na udaru lokalnih, ali veoma obilnih padavina, pri čemu je na pojedinim lokacijama palo i preko 70 mm kiše po  kvadratnom metru, lokalno i više i to u samo nekoliko sati. Na nekim lokacijama prethodnih dana palo je i preko 100 mm kiše, što je više padavina nego za ceo maj u proseku. Slična situacija očekuje se ne samo danas, već i narednih dana.

Dakle, danas i narednih dana širom Srbije očekuje se dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, ponegde i preko 50 mm, a lokalno i preko 70-80 mm.

Svi padavinski i grmljavinski sistemi premeštaće se u jugoistočnoj visinskoj struji.

Usled toga očekuje se opasnost od poplava i bujica. Najveća opasnost očekuje se kod manjih i srednjih tokova i potoka, gde se nakon jačih oluja i pljuskova očekuje dostizanje kritičnih vrednosti, a ponegde čak i bujične poplave. U urbanim sredinama do manjih poplava i bujica može doći usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Trenutna situacija na rekama je takva da će se na Savi kod Šapca vodostaj narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 31. maja i 1. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Narednih dana biće neophodan oprez na otovrenom, usled opasnosti od grmljavinskih oluja, ali i u saobraćaju. Putevi će biti veoma mokri i klizavi, uz veće zadržavanje vode, a vožnju treba prilagoditi uslovima u saobraćaju. Pri jačim grmljavinskim procesima i obilnijim padavinama vožnju treba prilagoditi vremenskim uslovima. Na putevima kroz klisure i useke očekuje se opasnost od odrona i klizišta.

I danas će maksimalna temperatura biti od 21 do 27°C, u Beogradu do 23°C. S obzirom na to da će i relativna vlažnost biti visoka, osećaj sparine biće veoma izražen i biće veoma neugodno.

Prema trenutnim prognozama, duže stabilizacije vremena nema na vidiku, a nestabilno vreme očekuje se i početkom juna, pri čemu će pljuskovi sa grmljavinom biti svakodnevna pojava.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: OLUJA I PROVALA OBLAKA: Nevreme u lozničkom kraju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)