STIŽE PRVI TOPLOTNI TALAS: Ovi dani biće najtopliji u sedmici pred nama

Novosti online

18. 06. 2023. u 15:51

NAKON veoma kišnog i nestabilnog dosadašnjeg dela juna sa poplavama i bujicama, pred nama je prvi toplotni talas ove godine.

СТИЖЕ ПРВИ ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Ови дани биће најтоплији у седмици пред нама

Novosti

Vazdušni pritisak u prizemlju u daljem je porastu, a Srbija će narednih dana biti pod uticajem prostranog termičkog grebena sa jugozapada, koji će se po visini prostirati sa Mediterana preko našeg područja. U sklopu njega do Srbije će pristizati veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike, dok će pod uticajem anticiklona sa centrom iznad Apeninskog poluostrva biti sunčano.

U Srbiji već u ponedeljak pravi letnji dan, u mnogim predelima očekuje se i prvi tropski dan ove godine, jer bi temperatura dostigla ili prešla 30°C.

Dakle, u ponedeljak će biti sunčano, maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 30°C, a blago rashlađenje donosiće pojačan severozapadni vetar.

U utorak i u sredu biće još toplije, maksimalna temperatura u većini predela biće iznad 30°C.

Očekuje se sunčano, samo se ponegde u brdsko-planinskim predelima očekuje jači razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Vrlo slično vreme nastaviće se i tokom četvrtka i petak, a ujedno će četvrtak i petak biti i najvreliji dani u ovom toplotnom talasu, jer će se maksimalna temperatura kretati od 32 do 35°C, lokalno i do 36°C.

Narednih dana zbog vedrog vremena, u periodu od 10 do 16 časova očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima i preko 8, pa se bez adekvatne zaštite ne treba izlagati duže od 10 do 15 minuta. U periodu od 9 do 17 časova preporučuje se i izbegavanje boravka na suncu i zbog opasnosti od toplotnog udara.

Inače, narednih dana se zbog vrlo visokih temperature i povećanog isparavanja zbog prethodnih obilnih pljuskova i poplava, očekuje i veoma sparno, pa će biti vrlo neugodno.

Prema trentunim prognozama već u petak se očekuje destabilizacija atmosfere, pa će naredni vikend doneti pad temperature za oko osam stepeni, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

Oduševljenje na somborskom hipodromu kada je stigao Nikola Jokić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove