"PRAZNO" NA PEDAGOGIJI I ISTORIJI: Polaganje prijemnih ispita budućih brucoša do 30. juna

B.Borisavljević

27. 06. 2023. u 11:30

NA fakultetima Univerziteta u Beogradu juče je počelo polaganje prijemnih ispita, a najveća gužva bila je na Sajmu, gde je organizovana provera znanja za studente ETF. Za 15.193 indeksa konkurisalo je 18.088 kandidata. Kao i prethodnih godina najveća konkurencija biće na odseku sa psihologiju, gde će se za jedno mesto boriti pet kandidata, i na Stomatološkom fakultetu, koji će upisati 260 brucoša, a prijavilo se 745.

ПРАЗНО НА ПЕДАГОГИЈИ И ИСТОРИЈИ: Полагање пријемних испита будућих бруцоша до 30. јуна

Foto: Z.J.M.

"Gužva" je i na FON, gde je najviše prijavljenih - 2.308, a mesta ima za 980. Najmanje prijavljenih je na Fakultetu za fizičku hemiju - 39, Fizički fakultet - 58 i Tehničkom u Boru - 79. Praznih klupa ostalo je i na Rudarsko-geološkom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Tehnološko-metalurškom fakultetu, kao i na pojednim smerovima drugih fakulteta. Tako je za studije psihologije na Filozofskom fakultet prijavljeno 547, a na ostalih devet katedri ukupno 327. Na sociologiji i istoriji je bilo duplo manje zaintersovanih od upisne kvote, a mesta su nepopunjena i na odseku za filozofiju, pedagogiju, andragogiju, istoriju umetnosti.

NEKI VEĆ ZAVRŠILI

Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, prijemni ipsit je juče organizovan na 13, a na sedam su istog dana i završeni - Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski, dok će Filozofski, ETF, RGF, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni i narednih dana imati proveru znanja.

Na katedri za srpski jezik i književnost i srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu je konkurisalo tri puta manje maturanata od broja slobodnih mesta. Odeljenju Učiteljskog fakulteta u Vršcu podnete su tek četiri prijave, u Novom Pazaru 20, dok je za vaspitače bilo zainteresovano samo troje.

Polaganje prijemnog ispita traje do 30. juna, a konačne rang-lista biće objavljene 10. jula. Upis počinje najkasnije 10. i traje najduže do 14. jula. Do 15. jula fakulteti dostavljaju Rektoratu Univerziteta u Beogradu podatke o preostalom broju slobodnih mesta.

Uspeh u srednjoj školi nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova, dok na prijemnom kandidat može da osvoji maksimum 60 poena. Brucoš može osvojiti najviše 100 poena, za ulazak na budžet potreban je najmanje 51 bod, a za samofinansiranje najmanje 30 bodova.

Prema odluci Vlade Srbije, u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, na teret budžeta biće upisano 17.822 brucoša, od koji je najviše u Beogradu - 9.743.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu