CAR SPREČIO NASTAVAK "KRVAVE NEDELJE": Istoričar Graovac o ruskoj revoluciji 1917. kojoj je prethodio puč 1905.godine (VIDEO)

J. S.

06. 07. 2023. u 14:33

KADA je 23. i 24. juna ruska privatna vojna kompanija „Vagner“ krenula na Moskvu, zauzevši najpre Rostov na Donu – centar iz kojeg ruska vojska vrši svoje operacije u Ukrajini, a zatim se uputili prema Voronježu i dalje prema Moskvi ‒ mnogima je izgledalo da se istorija ponavlja.

ЦАР СПРЕЧИО НАСТАВАК КРВАВЕ НЕДЕЉЕ: Историчар Граовац о руској револуцији 1917. којој је претходио пуч 1905.године (ВИДЕО)

KCNS

Sam predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin povukao je paralelu sa 1917. godinom kada se u Rusiji desila čuvena revolucija, prvo Februarska a zatim i Oktobarska, naglasivši da neće dozvoliti da se tako nešto opet ponovi i da Rusiji bude ukradena vojna pobeda.

Međutim, istoričar msr Srđan Graovac podseća da su velikoj ruskoj revoluciji iz 1917. prethodili događaji iz 1905. godine. Otpočeli događajem poznatim pod nazivom „Krvava nedelja“ u Sankt Peterburgu kada je car Nikolaj II uspeo da spreči pobunu u Rusiji i promenu vlasti.

Događaji 2023. godine neodoljivo podsećaju na veliku Rusku revoluciju ali brzom intervencijom predsednika Rusije sprečen je novi unutrašnji prevrat na ruskom tlu.

Predavanje istoričara msr Srđana Graovca „Ruska krvava nedelja 1905.godine“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)