IDE SA ZAPADA KA ISTOKU: Upaljen crveni meteoalarm - Superoluja ne prestaje da preti Srbiji

Tanjug

22. 07. 2023. u 11:20

U ZAPADNOJ Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi je crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vetra i grmljavine, objavljeno je danas na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

ИДЕ СА ЗАПАДА КА ИСТОКУ: Упаљен црвени метеоаларм -  Суперолуја не престаје да прети Србији

Foto: Unsplash/Printscreen RHMZ

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, još danas očekuje jaka grmljavinska aktivnost, saopštio je ranije RHMZ.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni i premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz ponegde krupan grad, veći od 5 centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra, jače od 24 metra u sekundi i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 metara u sekundi.

Foto: Unsplash/Printscreen RHMZ

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva şata unapred. RHMZ je izdao upozorenje i na visoke temperature do 26. jula.

Danas u južnim i istočnim krajevima zemlje najviša temperatura od 35 do 37 stepeni. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice, odnosno od 24. do 26. jula, novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature lokalno i oko stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO: 

UGROŽENA BEZBEDNOST LjUDI I ŽIVOTINjA: Munje paraju nebo iznad Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima