REČ STRUČNJAKA: Da li će olujni sistem iz Slovenije i Hrvatske na svom putu "preživeti" i do Srbije?

Novosti online

25. 07. 2023. u 00:41

OVE večeri i noći Slovenija, severozapad Hrvatske i delovi Mađarske nalaze se na udaru veoma snažnih grmljavinskih oluja. One su praćene veoma obilnim pljuskovima, jakim gromovima i lokalnom pojavog krupnog grada, a na pojedinim lokacijama grad je bio veličine jajeta.

РЕЧ СТРУЧЊАКА: Да ли ће олујни систем из Словеније и Хрватске на свом путу преживети и до Србије?

Foto: Profimedia

Nakon Ljubljane, tokom večeri snažan olujni sistem proturnjao je i preko Zagreba, uz veoma jake gromove i grad. Srećom, ovaj sistem je na svom putu ka istoku potom oslabio i ne predstavlja pretnju po druge predele.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, nažalost, novi olujni sistem, sa veoma obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom, koji je oko ponoći zahvatio Sloveniju, za oko sat i po vremena stići će ponovo do šireg područja Zagreba i doneti novi talas vrlo obilnih padavina. Očekuju se jaki gromovi i grad.

I ovaj sistem nastaviće put dalje na istok i ono što je zasigurno da će u nastavku noći zahvatiti zapadne i jugozapadne predele Mađarske.

Iako se premešta prema istoku, u ovom trenutku je još uvek upitno da li će olujni sistem "preživeti" i doći ili zahvatiti severne i zapadne predele Vojvodine, odnosno deo Bačke i severa Banta. Prema prognozi i proračunima postoji mogućnost da kasnije tokom noći pljuskovi sa grmljavinom pogode i severne predele Vojvodine, ali se glavnina promene i jačeg pogoršanja vremena, uz prodor hladnog fronta u Vojvodini, očekuje u noći ka sredi, a tokom srede i u ostalim predelima Srbije.

Osim Hrvatske, Slovenije i Mađarske, još razornije oluje pogodile su danas i tokom večeri severne predele Italije, Švajcarsku i Austriju, pri čemu je bilo i poginulih. Veliki broj ljudi bio je povređen, a oluje su učinile da mnoge lokacije izgledaju kao "ratna zona".

I u naredna 24 sata obilni pljuskovi i jake grmljavinske oluje obrušavaće se od Alpa i severa Italije preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske, a potom će se ovaj sistem u sredu premeštati i preko Srbije.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Grčka: Požari nastavljaju da besne u Asklipijeju, šireći se ka selu Genadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima